Κυβέρνηση: Θέλει να επιβάλλει απαγορεύσεις τύπου «Δυτικής Αττικής» σε όλη τη χώρα – Θα «νεκρώνουν» όλα από τις 6!

Η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το ολικό «κλείδωμα» που έχει επιβληθεί στην Δυτική Αττική από σήμερα στις 6 το πρωί και για μια εβδομάδα, και στην υπόλοιπη χώρα με τις πρώτες «υποψήφιες» να είναι Κοζάνη & Θεσσαλονίκη.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες το ολικό «κλείδωμα» των κατοίκων στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας, μέσα από μια δέσμη νέων, απαγορευτικών μέτρων.

Ειδικότερα, τίθεται σε ισχύ:

· επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

· αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

· αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

· μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

· εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

· μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

· μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

· απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

· αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές.

· υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών.

· εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι απαιτούν την επιβολή του ίδιου περιοριστικού πλαισίου και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης(!), λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στην πόλη της Κοζάνης, την Πτολεμαϊδα και τη Σιάτιστα. Την ανησυχία του για την περιοχή δεν έκρυψε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας πως εδράζεται στο γεγονός ότι «οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται».

Στην περιοχή, άλλωστε, βρέθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, πραγματοποιώντας συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης. Παράλληλα, σκέψεις για ολικό «κλείδωμα» υπάρχουν και στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σκέψη περί χαλάρωσης και εορταστικής καταστρατήγησης των μέτρων ξόρκισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, εξανεμίζοντας κάθε επιθυμία για ρεβεγιόν από τα… παλιά. «Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί» τόνισε σχετικά χθες ο Υφυπουργός, προειδοποιώντας πως «πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα». Μάλιστα, από τη Δευτέρα θα παρέχονται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στους δημάρχους του νομού, μετά από αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ώστε να προλαμβάνουν καταστάσεις.

Εκ διαμέτρου αντίθετοι με τυχόν επανάληψη του παραδοσιακού ρεβεγιόν, αλλά εν μέρει και με το όριο των 9 ατόμων στο τραπέζι, εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι «Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες», λένε.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε στις «κόκκινες» περιοχές να ληφθούν μέτρα, όπως το Πάσχα του 2020, χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για τους ειδικούς πριν την αλλαγή του χρόνου φαντάζει η εκκίνηση του εμβολιασμού πανευρωπαϊκά, μετά την ανακοίνωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο twitter. «Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ» δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι. Στη σύσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για τις 10:15 το πρωί, θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

Νέο τηλεοπτικό δίδυμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης θα ανακοινωθεί η απόφαση να αναλάβουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το σχέδιο εμβολιασμού, κατά το πρότυπο των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κυρία Θεοδωρίδου θα έχει την ευθύνη της ενημέρωσης για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα είναι υπεύθυνος για την οργανωτική λειτουργία του Σχεδίου.