Κυβερνητικό «ναυάγιο» με μάσκες – Άλλα είπαν την Τετάρτη, άλλα την Παρασκευή και άλλα σήμερα – Πού θα είναι υποχρεωτικές

Η οδηγία για τους χώρους στους οποίους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες που ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας τελικά δεν έχει καμία σχέση, ούτε με αυτά που είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ούτε καν με αυτά που είχε προσπαθήσει να «μαζέψει» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Παπαθανάσης: Οι μάσκες τελικά θα είναι υποχρεωτικές για τους πολίτες μόνο σε ασανσέρ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και νοσοκομεία-διαγνωστικά κέντρα!

Το κυβερνητικό αλαλούμ, καταδεικνύει ένα πράγμα (εκτός από το ότι ο «συντονισμός» είναι άγνωστη λέξη στην κυβέρνηση): Ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αιτία και κανένας συγκεκριμένος λόγος για να φοράμε μάσκες εκτός νοσοκομείων. 

Αλλωστε η περίφημη «επιτροπή» του υπουργείου Υγείας, στις 9 Απριλίου, είχε καταδικάσει την χρήση μάσκας για να έρθει τρεις εβδομάδες μετά και να την επιβάλλει!

Και σήμερα, ουσιαστικά να την πάρει πίσω!

Πώς και γιατί αρχικά ήταν «επικίνδυνη», μετά «απαραίτητη» και τώρα «όχι και τόσο απαραίτητη» αυτό θα πρέπει να μας το απαντήσει ο Σ.Τσιόδρας και ο Ν.Χαρδαλιάς. 

Οι τελευταίοι είχαν ανακοινώσει ότι την χρήση μασκών παντού την περασμένη Τετάρτη:  Γραφεία, σχολεία, Πανεπιστήμια, φροντιστήρια, χώρους λατρείας, καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ και μαγαζιά τροφίμων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ασανσέρ, ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

«Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ», είχε πει τότε ο κ. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των 6 μ.μ., σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση μεταξύ των πολιτών σχετικά με το τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το τι θα ισχύει και τι όχι μετά τις 4 Μαΐου.

Ωστόσο χθες Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Open και στον ΣΚΑΪ, τους «άδειασε»: Είναι «υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις» είχε πει:

«Οταν μπαίνουμε στο μετρό, σε μέσα μεταφοράς, ή όταν μπαίνουμε σε κομμωτήρια ή κουρεία».

Για τα σούπερ μάρκετ, είπε, υπάρχει η ισχυρή σύσταση, όχι όμως υποχρέωση και απειλή προστίμου των 150 ευρώ.

Κατά τα άλλα, στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Εξελίξεις» του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι όσον αφορά στο άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης από 1ης Ιουνίου, αυτή θα ισχύει όχι μόνο για όσες έχουν υπαίθριους χώρους, αλλά και για εκείνες που έχουν «ημιυπαίθριους», όπως τις αποκάλεσε.

Μάλιστα είπε ότι ένα εστιατόριο που διαθέτει σχετικά μεγάλο άνοιγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει και εσωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά με το διαθέσιμο χώρο ανά πελάτη, εκεί γίνεται το «έλα να δεις» αφού ισχύουν διαφορετικά τετραγωνικά για γραφεία, καταστήματα, σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον ερώτημα πως θα γίνεται ο έλεγχος, με το μάτι;

Θα πηγαίνουν οι αστυνομικοί με μεζούρες και κομπιουτεράκια; Κι αν κάποιοι πελάτες φύγουν θα τους ξαναβάζουν μέσα για να τους μετρήσουν;