«Κ.Μητσοτάκη σταμάτα να διαπραγματεύεσαι με την Τουρκία το Αιγαίο» ζητάνε πέντε πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

Σαφέστατο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνουν πέντε πρώην υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας του να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να φύγει άμεσα το Cesme από το Αιγαίο.

Ταυτόχρονα τα πρώην στελέχη της ΝΔ τονίζουν πως «πρέπει να ματαιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιασδήποτε μορφής διαβουλεύσεις» και πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από τα εδάφη και τις θάλασσες που πρόσθεσαν με θυσίες και αίμα οι πρόγονοι μας στον εθνικό κορμό».

Την δήλωση την υπογράφουν οι: Ευάγγελος Αντώναρος, Χρήστος Ζώης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη πολιτική τους κίνηση. Η πρώτη ήταν για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και την κοινή τότε δήλωση την υπέγραφαν, οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Χρήστος Ζώης και Ευάγγελος Αντώναρος. Είναι σαφές ότι στελέχη που ανησυχούν για την πορεία που έχει πάρει η ΝΔ και την απομάκρυνση από τις εθνικές και κοινωνικές αρχές της κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Με την σημερινή τους δήλωση ζητούν από την κυβέρνηση να πει στην πράξη «όχι» στους διεκδικητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Να τονίσουμε πως δεν είναι τα μόνα «γαλάζια» στελέχη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, καθώς προ λίγων ημερών υπήρξε έντονη αντίδραση από την «σαμαρική» πτέρυγα, η οποία υποστήριζε πως εάν η κυβέρνηση παρεκκλίνει της εθνικής γραμμής θα υποστεί τις συνέπειες.

Η δήλωσή τους έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία κλιμακώνει συνειδητά και στοχευμένα τις προκλήσεις προς τη χώρα μας και αμφισβητεί, με απροκάλυπτα αναθεωρητικό τρόπο, αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο.

Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου δεν είναι ένα ακόμη απλό περιστατικό που προστίθεται στην εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Το Τσεσμέ δεν είναι ένα συνηθισμένο ερευνητικό σκάφος. Ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού ναυτικού. Σουλατσάρει — στην ουσία ανενόχλητα — φθάνοντας μέχρι και σε μέχρι σήμερα “απλησίαστες” περιοχές του Δυτικού Αιγαίου. Επιχειρεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Χλιαρές αντιδράσεις, ρουτινιάρικες διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο και δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων του τύπου “για μια ακόμη φορά η Τουρκία….” όχι μόνο δεν είναι ικανές να πείσουν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της. Αντίθετα: Την αποθρασύνουν αφού της στέλνουν το λανθασμένο μήνυμα ότι η Ελλάδα παρακολουθεί απαθής κι ανήμπορη τη παραβατική συμπεριφορά της. Ότι η σημερινή κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με την αποφασιστικότητα που επιβάλλεται προκειμένου να προασπίσει, όπως έχει καθήκον, την εθνική της κυριαρχία με σθένος και αξιοπρέπεια.

Η καταφανής προσπάθεια να διαφυλαχθεί ένα κλίμα δήθεν ηρεμίας προκειμένου να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μας οδηγεί σε εθνική υποχώρηση. Ενώ η χώρα γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία καμία κυβέρνηση, φυσικά ούτε και η σημερινή, έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από τα εδάφη και τις θάλασσες που πρόσθεσαν με θυσίες και αίμα οι πρόγονοι μας στον εθνικό κορμό.

Τα περιθώρια για παθητικότητα, σιωπή και δήθεν κατευνασμό της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Τώρα είναι πια η στιγμή της δράσης και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών.

Χωρίς περιστροφές πρέπει να πει η κυβέρνηση στην Τουρκία ότι η παρουσία του στολίσκου της σε ελληνικές περιοχές δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να τον αποσύρει αμέσως. Εάν η Τουρκία αρνηθεί τη συμμόρφωση, πρέπει να ανακοπεί ο πλους του Τσεσμέ με όλα τα ενδεικνυόμενα μέσα που επιβάλλει η εθνική περηφάνεια κι αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να ματαιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιασδήποτε μορφής διαβουλεύσεις.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενημερώσει, φίλους εταίρους και συμμάχους ότι την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση έχει η Τουρκία που αγνοεί το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να επιβάλει σε μια φιλειρηνική χώρα όπως η Ελλάδα τις δικές της ορέξεις. Οι απλές κενές περιεχομένου δηλώσεις συμπαράστασης δεν αρκούν. Τους ζητάμε: Σταματήστε τους τώρα.

Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση. Δεν μας θέλγουν οι πολεμικές ιαχές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά υπέρ ενός διαλόγου με κανόνες, συγκεκριμένη θεματολογία και απόλυτο σεβασμό του διεθνών δικαίου. Δεν διεκδικούμε αλλά και δεν εκχωρούμε τίποτε.

Αν αποκλίνουμε από αυτό τον δρόμο τώρα, θα το μετανιώσουμε αύριο. Γι’ αυτό πρέπει σήμερα, όχι αύριο να πούμε ουσιαστικά και στην πράξη ΌΧΙ στους διεκδικητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας».