Λιβύη: Πούτιν και Ερντογάν καλούν σε κατάπαυση πυρός στις 12 Ιανουαρίου!

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας συναντήθηκαν στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Turkstream –  Συμφώνησαν σε ειρηνική αποκλιμάκωση της έντασης
Σε κατάπαυση πυρός στη Λιβύη στις 12 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα καλούν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο των εγκαινίων του αγωγού TurkStream, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την κατάπαυση πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας, τη Συρία, την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες καλούν σε κατάπαυση πυρός στη Λιβύη στις 12 Ιανουαρίου.

«Σε αυτή τη συνάντηση, συζήτησαν τις περιφερειακές σχέσεις όπως και τις διμερείς σχέσεις. Και οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να λύσουν τα προβλήματα μέσα από την ειρηνική οδό», είπε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι κατέληξαν σε οδικό χάρτη για τη Λιβύη.

«Θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι και ο Πούτιν και ο Ερντογάν κάλεσαν σε κατάπαυση πυρός άνευ όρων όλα τα κόμματα στη Λιβύη. Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τη λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης ειρηνικά», είπε.

Εγκαινίασαν τον αγωγό Turkish Stream

Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν έγινε στο πλαίσιο των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη.

Τα εγκαίνια έγιναν στο συνεδριακό κέντρο «Χάλιτς». Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων παρευρίσκοντο οι ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων δήλωσε ότι «η κατασκευή του αγωγού είναι παράδειγμα συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου». Σύμφωνα με τον Πούτιν, η «επιτυχής υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας κοινού αυτού έργου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επιβεβαιώνει εμφανώς το ότι η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά, αισθητά αποτελέσματα».

Παράλληλα επισήμανε ότι «η συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας αναπτύσσεται ανοδικά σε όλους τους τομείς, όπως και ότι «παρά την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και τις απόπειρες σειράς διεθνών παραγόντων να εμποδίσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η συνεργασία αυτή έχει πάρει τον δρόμο της».

Ερντογάν: Υπόδειγμα συνεργασίας ο Tuskstream

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έδειξαν ένα υπόδειγμα συνεργασίας με την κατασκευή του αγωγού Turkstream

«Η Ρωσία είναι ο ηγέτης μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν την Τουρκία με φυσικό αέριο. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι αναπτύσσουμε την αμοιβαία συνεργασία μας. Η Ρωσία και η Τουρκία έδειξαν μια υποδειγματική συνεργασία με το έργο αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε μάλιστα και μια παροιμία, η οποία κατά την άποψη του χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και λέει: «Ο καλός συνταξιδιώτης σημαίνει ότι έχεις κάνει τον μισό δρόμο».

«Με τη Ρωσία δεν επιτρέψαμε στις πρόσφατες διαφορές απόψεών μας να επικρατήσουν επί των κοινών συμφερόντων μας», υπογράμμισε ακόμη ο Ερντογάν.

Μετά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες άνοιξαν συμβολικά τη βάνα του αγωγού φυσικού αερίου καλώντας τον πρόεδρο της Σερβίας και της Βουλγαρίας να πιάσουν και αυτοί την βάνα του αγωγού, καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream προβλέπεται ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.