Μέσος μισθός 4.900 ευρώ: Η μικρή χώρα της Ευρώπης με τον εργασιακό παράδεισο που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες!

Δεν ξέρουμε πως, δεν ξέρουμε γιατί, αλλά για πάρα πολλά χρόνια καλλιεργήθηκε η νοοτροπία πως η Αγγλία και το Λονδίνο είναι η γη της επαγγελίας για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν και να τους παρουσιαστούν μεγάλες ευκαιρίες επαγγελματικά.

Μέχρι ενός σημείου αυτή η αίσθηση ήταν επαληθεύσιμη, υπήρχε μια σεβαστή αλήθεια. Όμως αν ρωτήσεις τώρα φίλους και γνωστούς που βρίσκονται στην Αγγλία, αν κρίνουν ως επιτυχημένη την επιλογή τους να επενδύσουν κόπο και χρόνο και χρήμα εκεί, με το ζόρι να σου απαντήσουν ένα “ίσως”.

Το κόστος ζωής εκεί αυξήθηκε, οι μισθολογικές ευκαιρίες δεν είναι τόσο υψηλές ή τουλάχιστον δεν έρχονται όσο άμεσα θα περίμεναν και εμφανίζονται ζόρια. Σε αυτά προσθέστε και το Brexit και αυτομάτως το Λονδίνο χάνει σιγά σιγά την αίγλη του. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Κι η πιο ενδεδειγμένη πορτοκαλιά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το Λουξεμβούργο και η ομώνυμη πρωτεύουσά του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά ως προς τη ζωή στην Αγγλία είναι το ύψος του μισθού που ακούει κάποιος, αλλά ξεχνά να συνυπολογίσει το κόστος ζωής. Όταν το κάνει, ο μισθός δεν φαίνεται και τόσο μεγάλος. Το ίδιο ισχύει και για την Ελβετία. Στο Λουξεμβούργο όμως δεν ισχύει αυτό. Οκ, η ζωή δεν είναι στα επίπεδα της Ελλάδας, αλλά αναλογικά είναι κοντά. Κι αυτό το αναλογικά απαντάται στον κατώτατο μισθό που συναντά κανείς στη χώρα που βρίσκεται στα 2.141,99 ευρώ, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι τα 4.900 ευρώ.

Ξέρετε πόσο είναι το κόστος ζωής; Στα 800-900 ευρώ, δίχως το ενοίκιο του σπιτιού. Αυτό είναι ένα ποσό χωρίς μιζέρια, αλλά με δραστηριότητες μέσα όπως το γυμναστήριο, κάποιο άθλημα, σινεμά και κάποια αγορά ρούχων. Ανάλογα με το lifestyle σου και το πόσο υγιεινό ή όχι είναι, θα μπορούσε αυτό το ποσό να φτάσει και τα 750.

Και με μια πρόχειρη αναζήτηση σε σπίτια στην πρωτεύουσα, τα ενοίκια ποικίλλουν ανάλογα το μέρος που διαμένεις, γι΄αυτό παίρνουμε μια μέση τιμή που είναι στα 1.600 ευρώ για ένα σπίτι με 2 υπνοδωμάτια. Το σύνολο ανέρχεται στα 2.500 ευρώ πάνω κάτω. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και τα βασικά αγαθά, όπως ρεύμα και νερό. Να προσθέσουμε σε αυτό και 400-500 ευρώ για πρόσθετα έξοδα; Να το κάνουμε. Με το ζόρι πάμε στα 3.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στο τέλος κάθε μήνα σου μένουν σχεδόν 2.000 ευρώ αν είσαι στον μέσο όρο μισθολογικά.

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την χώρα είναι το καθεστώς της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η γεωγραφική της θέση. Για κάποιον που θέλει να ταξιδεύει στην Ευρώπη, το Λουξεμβούργο προσφέρεται με τιμές πολύ καλύτερες απ΄ό,τι η Αθήνα ή το Λονδίνο, με περισσότερη ποικιλία στο δίκτυο ανταπόκρισης με άλλες πόλεις εκτός της χώρας.

Πολύ σημαντικό είναι και πως μιλάμε για μια χώρα-υβρίδιο, με την πλειοψηφία των κατοίκων της να έχουν ουσιαστικά ρίζες από τις γύρω χώρες σε βάθος 2 και 3 γενεών πίσω ή να είναι οικονομικοί μετανάστες. Γίνεται δηλαδή ένα υπέροχο blend από πολιτισμούς.

Προφανώς και δεν είναι όλα τόσο ιδανικά όσο παρουσιάζονται και σίγουρα εξαρτώνται όλα από τον τομέα της ειδίκευσής σου, μιας και μπορεί όντως να πέσεις στο κατώτερο σημείο μισθολογικά και να μείνεις σε ένα σπίτι 20-30 τ.μ. για να τα βγάλεις πέρα. Επίσης, από τις μαρτυρίες φίλων και γνωστών, η ζωή γίνεται εύκολα μονότονη. Όμως πάντοτε κάτι παίρνεις και κάτι χάνεις. Κι έχοντας ζήσει την Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και την πτώση του μύθου της Αγγλίας, το Λουξεμβούργο δεν είναι καθόλου κακή επιλογή, ιδίως αν ο στόχος είναι να πας να δουλέψεις εκεί 3-4-5 χρόνια και να γυρίσεις με ένα σεβαστό ποσό στην άκρη.