Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σχεδιάζουμε ένα σοκ ρευστότητας στην αγορά, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Αμεσα διαθέσιμα 7 δισ. ευρώ  μέσω των τραπεζών σε επιχειρήσεις που έχουν ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια »

Τις παρεμβάσεις στην οικονομία, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι απώλειες από την κρίση του κορωνοϊου, περιέγραψε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» και τον Μάκη Πολλάτο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σχεδιάζουμε ένα, όσο γίνεται μεγαλύτερο, -με τους κανόνες που θα έχουμε-, σοκ ρευστότητας στην αγορά», τόνισε ο υπουργόςΑνάπτυξης και εξήγησε:

«Θα έχουμε άμεσα διαθέσιμα 7 δισ ευρώ που θα μοιραστούν μέσω των τραπεζών σε επιχειρήσεις που θα έχουν ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια για να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήμα και να μπορούν να προχωρήσουν.

Αυτό συν το δισεκατομμύριο του Απριλίου και πιθανότατα και άλλο ένα δισεκατομμύριο του Μαΐου, από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πάμε στα εννέα δισεκατομμύρια. Σε αυτά αν προσθέσουμε και την πληρωμή επιτοκίων, άλλο ένα πάμε στα δέκα δισ. και αν προσθέσουμε και τα χρήματα που μοιράζουμε πάμε συνολικά στα 12 με 13 δισεκατομμύρια.
Θα είμαστε από πάνω για αντίστοιχο πακέτο και για τον Τουρισμό και αντίστοιχο πακέτο, ειδικό και για τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο κύριος Γεωργιάδης είπε: «Η οικονομία τον μήνα Απρίλιο, που θεωρούσαμε ότι θα ήταν πάρα πολύ κακός μήνας, όχι μόνο δεν πήγε τόσο άσχημα, αλλά πήγε καλύτερα από ότι νομίζαμε. Τα δημόσια έσοδα κινούνται πλησίον στους στόχους. Οι πληρωμές στις τράπεζες των δανείων, των επιταγών είναι σε ποσοστό σχεδόν 90% εξυπηρετήσιμες. Η οικονομία δείχνει να αντιδρά. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έφερε έσοδα στο κράτος. Δεν είναι όλα μαύρα. Δεν θα είναι μια χρονιά ρόδινη, αλλά δεν θα είναι αυτό που νομίζουν».