Μεταναστευτικό: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη – €500.000 το κόστος!

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη:

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.

Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ξένος Τύπος: Δραστικά μέτρα από την Ελλάδα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών

Στο μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σύστημα πλωτής προστασίας για να φρενάρει την προσφυγική ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακόψει το κύμα των μεταναστών και προσφύγων, γράφουν πολλά ξένα δημοσιεύματα.

Με την τοποθέτηση ενός πλωτού φράγματος, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φρενάρει τη ροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά της, γράφουν το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η εφημερίδα «Bild» όπως και το γερμανικό δίκτυο «n-tv».

Το πλωτό φράγμα θα έχει μήκος 2,7 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό φράγμα στη Μεσόγειο για να αποτρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL.

«Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες να υποβάλουν τις προσφορές τους για τον αντίστοιχο διαγωνισμό. Η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου πρέπει να το παραδώσει εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης», γράφει το περιοδικό.

Στον σχετικό διαγωνισμό, η δημιουργία του φράγματος περιγράφεται ως «εξαιρετικά επείγουσα». «Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η αυξανόμενη ροή προσφύγων», όπως αναφέρεται.

«Το κόστος του πλωτού φράγματος αναμένεται να κοστίσει 500 χιλιάδες ευρώ. Η Ελλάδα ανησυχεί προφανώς για νέες μαζικές αφίξεις προσφύγων την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι. Περίπου 42.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί. Πέρυσι περίπου 60.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης», όπως διευκρινίζει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το φράγμα πρόκειται να εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Το πλωτό φράγμα θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στο λαό της μια πιο σκληρή γραμμή στη μεταναστευτική κρίση προτού αναλάβει την εξουσία πριν από περίπου έξι μήνες και τώρα αρχίζει να την εφαρμόζει. Οι απελάσεις στην Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Για το γερμανικό δίκτυο «n-tv», οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις και τώρα το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει δραστικά μέτρα: Ένα «σύστημα πλωτής προστασίας» προκειμένου να αποτρέψει τους νέους μετανάστες να διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο. Αυτά φέρεται να είναι σαν φράγμα ή δίχτυα, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.

«Το σύστημα πλωτής προστασίας πρέπει να προεξέχουν μισό μέτρο από το νερό και να είναι εξοπλισμένα με φώτα που αναβοσβήνουν. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Πέρυσι, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα, αυτά οι καταυλισμοί έχουν χωρητικότητα μόνο για περίπου 6.200 άτομα».

Βρετανική εφημερίδα «Telegraph»

«H Eλλάδα θα τοποθετήσει μεταξύ των νησιών του Αιγίου και των τουρκικών ακτών πλωτό φράγμα για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Η ελληνική ακτοπλοία παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα και το ποντίκι. Οι διακινητές μεταφέρουν με βάρκες αιτούντες άσυλο από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος».

«Με τον εμφύλιο να αναζωπυρώνεται στη Συρία, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες».

Βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα «πλωτό φράχτη» για να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάνουν στα νησιά της από τις ακτές της Τουρκίας», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Το φράγμα θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η κυβέρνηση καταλήξει στην ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του».

«Την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ζητώντας από τους αιτούντες άσυλο να απομακρυνθούν από τα νησιά τους. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις ενώ υπήρξαν και κρούσματα βίας στα στρατόπεδα προσφύγων. Τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου πραγματοποίησαν γενική απεργία, κλείνοντας καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: “Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τη ζωή μας πίσω”», σχολιάζει η εφημερίδα.

Παναγιωτόπουλος για πλωτά φράγματα: Πιστεύουμε να βοηθήσουν στην ανάσχεση των ροών

Αναφορικά με το θέμα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

protothema.gr