Μητσοτάκης: Η Βασιλική Θάνου θα φύγει άμεσα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι και να λέει!

Για άλλη μια φορά τα τελευταία 24ωρα, η Βασιλική Θάνου βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των αρχηγών στην Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζεται την επιλογή του για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει την έξοδό της.

Αλλωστε λίγες ώρες νωρίτερα και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι μόλις δημοσιευθεί ο σχετικός νόμος στο ΦΕΚ, θα εκδώσει άμεσα την υπουργική απόφαση με την οποία θα αποχωρήσει από την Επιτροπή η κ. Βασιλική Θάνου.

Ο τρόπος που αναφέρθηκε στον Βασιλική Θάνου ο πρωθυπουργός ήταν σχεδόν απαξιωτικός. Λέγοντας ότι θα ενημερώσει την αρμόδια Eυρωπαΐα επίτροπο για το ποιόν της κ. Θάνου και ότι δεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ότι και να λέει. Και πρόσθεσε:

«Όταν εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αντιληφθείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή, σε μια τόσο κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα έχει επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού την κ. Βεστάγκερ και θα της εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα παραβίασαν βάναυσα, όπως είπε, την ευρωπαϊκή υποχρέωση να αποκρατικοποιήσει την επιτροπή ανταγωνισμού.

«Θα της μιλήσω για το ποιόν της κ. Θάνου, η οποία έσπευσε να διορισθεί σύμβουλος του πρωθυπουργού και να πάρει πίσω όλα αυτά τα ωραία που μας έλεγε, ότι οι δικαστές δεν πρέπει να υπηρετούν σε ανεξάρτητες αρχές με παχυλούς μισθούς διότι μπορεί να υπάρχει υπόνοια συναλλαγής. Και θα της μιλήσω και για τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν είναι ανεξάρτητη και τεχνοκρατική επιλογή ο διορισμός στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής της διευθύντριας κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η αντιπρόεδρος της Επιτροπής είναι η κ. Αννα Νάκου, πρώην νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά.

Καρφιά και από Πικραμένο κατά της Θάνου
Εξαιρετικά επικριτικός αφήνοντας σοβαρότατες αιχμές κατά της Βασιλικής Θάνου ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος:

«Να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι΄αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».

Υπερασπίστηκε την Θάνου μέχρι τέλους ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την επιλογή του μέχρι τέλους, επιμένοντας οτι η ρύθμιση που εισάγει ασυμβίβαστο για την κ. Θάνου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη σύμφωνα με πληροφορίες επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Επίτροπο Ανταγωνισμού:

«Όταν κ. Μητσοτάκη επικοινωνήσετε με την κ. Βεστάγκερ, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε σε αυτό, στο γεγονός δηλαδή ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα πολλά συσσωρευμένα Μέσα στη χώρα και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του Τύπου, και αυτός ο επιχειρηματίας τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα χορηγός σας και να έχει οικογενειακές σχέσεις με τη δική σας οικογένεια. Μην ξεχάσετε να το πείτε αυτό στην κ. Βεστάγκερ να βγάλει τα συμπεράσματά της».

Ταυτόχρονα απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πικραμένο που πήρε τον λόγο «γιατί ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου». Είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κ. Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε», είπε. Δεύτερον, προσέθεσε, «επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του “Άργος”». «Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κ. Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα “γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση”».