Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με 69 παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εικονικές αερομαχίες!

Μετά από διάστημα 26 ημερών, τουρκικά αεροσκάφη ξαναπέταξαν σήμερα πάνω από ελληνικά νησιά – Σε Οινούσες, Παναγιά και Χίο οι υπερπτήσεις

Κόκκινο «χτύπησε» σήμερα Τετάρτη, η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο. Η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά που προκάλεσαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά σκάφη που σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F- 16.

Την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός έστελνε μέσω του ΕΛΚ νέο μήνυμα αποφασιστικότητας της Αθήνας να προασπίσει τα κυριαρχικά της διακιώματα, 15 τουρκικά αεροσκάφη (F-16, F-4 και CN-235) προχωρούσαν σε 69 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 12 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά. Οχτώ εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από διάστημα 26 ημερών, τουρκικά αεροσκάφη ξαναπέταξαν σήμερα πάνω από ελληνικά νησιά.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν 3 φορές πάνω από τις Οινούσες, 4 πάνω από την Παναγιά και 1 βορειοανατολικα της Χίου. Συγκεκριμένα:

– Στις 15:02 ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες στα 24.000 πόδια,

– Στις 15:07 έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 17.000 πόδια,

– Στις 15:10 και 15:11 πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 4.000 και 6.000 πόδια αντίστοιχα,

– Στις 15:12 πέταξε πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα της Χίου στα 6.000 πόδια ενώ

– Στις 16:03 έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης ξαναπέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 29.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) Στρατηγό Τοντ Γουόλτερς (Tod D. Wolters). Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.