Μπόρις Τζόνσον Brexit: Κλείνει η Βουλή, “θύελλα” στη Βρετανία!

Μπόρις Τζόνσον Brexit: Θρίλερ στη Βρετανία με το Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ αναστολή της λειτουργίας της Βουλής λίγες μέρες αφότου επιστρέψουν στα έδρανά τους οι βουλευτές τον Σεπτέμβριο και μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προθεσμία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής από την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή της βασίλισσας ήταν αναμενόμενη, σημειώνει το Associated Press, καθώς η Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερη και ουσιαστικά εγκρίνει τα αιτήματα της κυβέρνησης.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπόρις Τζόνσον Brexit: «Κλειδώνει» για τις 31 Οκτωβρίου το Brexit
Στόχος του Τζόνσον, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, είναι να εμποδίσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και τους λοιπούς πολιτικούς αντιπάλους και βουλευτές να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συνάψει μια νέα συμφωνία με την Ένωση. Κόμματα της αντιπολίτευσης ήλπιζαν σε μια υποστήριξη από Συντηρητικούς βουλευτές που αντιτίθενται σε μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αλλά με την κίνηση του Τζόνσον δεν απομένει επαρκής χρόνος για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας της Βουλής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Brexit θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Με το αίτημα για αναστολής λειτουργίας της Βουλής, ο Μπόρις Τζόνσον πηγαίνει ολοταχώς για εκλογές, εκτιμά ο Τζον Ρέντουλ, επικεφαλής πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Independent. Αν ο Τζόνσον ολοκληρώσει το Βrexit, με ή χωρίς συμφωνία, θα έχει ακόμη στη θεωρία την πλειοψηφία, σημειώνει. Οπότε, δεν υπάρχει προοπτική αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Για αυτό πρέπει να πάει γρήγορα σε εκλογές, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Μπόρις Τζόνσον Brexit: Βουτιά έκανε η στερλίνα
Η στερλίνα πήρε την κάτω βόλτα μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για την κίνηση του Τζόνσον, που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και καταγγελίες για «πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση. «Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.«Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Brexit: ‘Σκοτεινή μέρα για τη δημοκρατία’
“Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Σφοδρή η αντίδραση και των Φιλελευθέρων με τον Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπο για το Brexit του κόμματος να σχολιάζει: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Brexit: Επιστολή Κόρμπιν στη βασίλισσα μετά την κίνηση Τζόνσον
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε επιστολή στη βασίλισσα Ελισάβετ, με την οποία εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου. Στην ίδια επιστολή, ο Κόρμπιν ζητά συνάντηση με την βασίλισσα. Επιστολή στην Ελισάβετ έστειλε και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες.

Brexit: Τι απαντά ο Τζόνσον
Ο Τζόνσον απάντησε ότι οι ισχυρισμοί ότι επιθυμεί τη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών για να πετύχει μία έξοδο χωρίς συμφωνία είναι «εντελώς λανθασμένοι». Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να περιμένει να γίνει πρώτα το Brexit και μετά «να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας για να πάμε τη χώρα μπροστά» και επέμενε ότι θα υπάρχει «άφθονος χρόνος» για τους βουλευτές να συζητήσουν για την έξοδο.

«Χρειαζόμαστε νέους νόμους. Πρέπει να προωθούμε καινούργια και σημαντικά νομοσχέδια και για αυτό χρειαζόμαστε την Ομιλία της Βασίλισσας», πρόσθεσε. Μέιτζορ:

Μπόρις Τζόνσον Brexit: «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη», προειδοποιεί ο Μέιτζορ
Οι επικριτές της απόφασης Τζόνσον τονίζουν ότι το κλείσιμο της Βουλής για τόσο μεγάλο διάστημα θα εμποδίσει τους βουλευτές να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην διαδικασία του Brexit. Μία σειρά από γνωστούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να τον εμποδίσουν. Το ίδιο σχεδιάζουν και πολιτικοί στη Σκωτία. Ο Τζον Μέιτζορ, πρώην πρωθυπουργός Σύμφωνα με το BBC, είναι συνηθισμένη τακτική να κλείνει το κοινοβούλιο πριν την Ομιλία της Βασίλισσας, αλλά πάντα για λιγότερες ημέρες και επιπλέον είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε περιόδους τόσο κρίσιμες για τη χώρα.