Ν.Παναγιωτόπουλος: «Στο μέλλον (πόσο μακρινό;) θα έχουμε αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας λόγω των F-35»

Μια ωραιοποιημένη (υπέρ του δέοντος) εικόνα επιχείρησε να παρουσιάσει ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος προσπαθώντας να καταδείξει «μία σαφή υποστήριξη των ΗΠΑ» προς την Ελλάδα σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις προσδοκίες του πως η χώρα θα έχει αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας στα επόμενα χρόνια προφανώς εννοώντας την απόκτηση των F-35 μετά το… 2027!

Και αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι οι Τούρκοι δεν θα έχουν πάρει τελικά το F-35 ή αν δεν το πάρουν δεν θα έχουν αποκτήσει κάτι άλλο στην θέση του όπως τα… ρωσικά Su-57.

Είπε μάλιστα πως οι ΗΠΑ κατανόησαν ότι η Αθήνα θα αντιδράσει δυναμικά αν η Άγκυρα παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μιλώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκπομπή «Σήμερα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αρχικά έστειλε μήνυμα στην τουρκική πλευρά για δυναμική απάντηση σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας (τις οποίες έντεχνα τις μετακινούμε αναλόγως των περιστάσεων για να μην φανεί ότι έχουν ακυρωθεί εν τοις πράγμασι).

Την ίδια ώρα, ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ μίλησε για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Αγκυρα κατόπιν και των επαφών του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον με την αμερικανική προεδρία, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και τους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών.

Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος για F-16 Viper και F-35
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μιας μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».

«Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο», σημείωσε και εκτίμησε ότι η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.

Εν συνεχεία επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα.  Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια, δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα.

Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως κι οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς.  Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και  σε επίπεδο υποστήριξης» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Η μοίρα αεροσκαφών F-35, περίπου 24 μαζί με τις υποδομές, θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής….Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω δεν θα τα έχει καταφέρει.

Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και το στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν, είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά γίνονται οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου», υπογράμμισε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων
Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα. «Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, κι ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παναγιωτόπουλος: «Δυναμική απάντηση στην Τουρκία»
Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια,  και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ  ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».

«Η (τουρκική) γραμμή είναι διαρκής και εντατική αμφισβήτηση ων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αμα αυτά συνεχιστούν αυτά από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση να το ξέρουν όλοι», τόνισε.

Αναφερόμενος στο αν οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να μειωθεί η ένταση με την Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν.

!Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και κατόπιν της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την πρόεδρό της Νάνσι Πελόζι, μιλώντας για δύο πολύ «γεμάτες και ουσιαστικές συναντήσεις με τα δύο νομοθετικά σώματα. «Στη Γερουσία είναι μέλη «πάρα πολλά βάρια χαρτιά» της  αμερικανικής πολιτικής σκηνής γερουσιαστές με ειδικό βάρος 3 – 4 είχαν διεκδικήσει το χρίσμα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς… Βάρια χαρτιά που είχαν να ακούσουν αυτά που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υποβάλουν τις δίκες τους ερωτήσεις. Στη Γερουσία υπάρχει ο Μπομπ Μενέντεζ , πρωτεργάτης των ψηφισμάτων που παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων με πρόσφατο το ψήφισμα για τον αγωγό EastMed».

pronews.gr