Ξεσηκωμός στη Λέσβο με τους μετανάστες! Λουκέτο βάζει ο Δήμος – «Δεν θα επιτρέψουμε νέα δομή»

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με μοναδική επιλογή την αντίρρηση, για τα πολλά προβλήματα που θα προκαλέσει η κλειστή δομή μεταναστών στο νησί, κλείνει από σήμερα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μετά από απόφαση του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος δήλωσε, μάλιστα, ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση των αρχών.

Η απόφαση για το κλείσιμο πάρθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΠΑΛ Καλλονής, δείγμα της ανησυχίας των πολιτών για την απόφαση της κυβέρνησης να φτιάξει κλειστή δομή μεταναστών στη θέση «Διαβολόρεμα».

Στη συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι του Δήμου Μυτιλήνης , τοπικών συμβουλίων της Λέσβου και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, τόνισε ότι οι 45.000 αφίξεις μεταναστών του 2019 δείχνουν ποια θα είναι η συνέχεια και ότι προς αυτό που έρχεται δεν μπορεί να είναι συνένοχος.

Έχοντας ετοιμάσει τις προτάσεις του, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ζήτησε, επίσης, να καθοριστεί ημερομηνία που θα κλείσει και ο Δήμος Μυτιλήνης και η Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής από τους δύο Δήμους και την Περιφέρεια, η οποία θα παρακολουθεί στενά το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Περιφερειάρχη, κ. Μουτζούρη, ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, που τον ενημέρωσε για τη μετάβασή του στη Μυτιλήνη.

Οι δυο άνδρες βρέθηκαν στο ΚΥΤ Μόριας και ακολούθησε συνάντηση στο γραφείο της Περιφέρειας, παρουσία των δύο Δημάρχων του νησιού. Εκεί, ο κ. Στεφανής τους ανακοίνωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη και δεν υπάρχει άλλος δρόμος: «Ό,τι και να πείτε, ό,τι και να κάνετε θα γίνει μια νέα δομή κλειστού τύπου».

Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε, σε λίγες ημέρες θα μεταβούν στην περιοχή τα μηχανήματα, για ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Άμυνας μετέβη στο ΧΥΤΑ Λέσβου με τον Περιφερειάρχη κι εκεί είδαν την περιοχή «Διαβολόρεμα», που είναι υποψήφια για τη νέα δομή.

Σε αυτή την επίσκεψη, ο  Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου, τόνισε τη στρατιωτική σημασία που έχει η περιοχή, πράγμα που γνωρίζει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη στάση του κ. Στεφανή, ο Γραμματέας του Δήμου είπε ότι μιλάει πλέον ως Υφυπουργός και όχι ως Στρατιωτικός!

Μια άλλη σημαντική παράμετρος που έθεσε επί τάπητος ο κ. Ελευθερίου είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, μιας και όλα τα λύματα της κλειστής δομής θα καταλήγουν στον Κόλπο Καλλονής και αυτό θα σημάνει οικολογική καταστροφή για το νησί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μια τρίωρη εποικοδομητική συζήτηση χωρίς ακρότητες κατέληξε σε ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

Καμία νέα δομή στη Λέσβο
Αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών
Αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών
Άμεσο έλεγχο της δραστηριότητας των ΜΚΟ
Διατήρηση (εκ των υπαρχουσων) μόνο μιας μικρής δομής που θα συμβάλλει στην γρήγορη καταγραφή των μεταναστών
Σύσταση διαδημοτικής επιτροπής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το μεταναστευτικό.