Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προ του κινδύνου ανατροπής του έβαλε τέλος στο εθνικό lockdown!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε στη βρετανική Βουλή πως από τις 2 Δεκεμβρίου αίρεται το εθνικό lockdown και πλέον τα μέτρα θα πηγαίνουν ανάλογα τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή.

Όπως αναφέρεται ο Μ.Τζόνσον πήρε αυτή την απόφαση προ του κινδύνου να ανατραπεί η κυβέρνησή του από το ίδιο του κόμμα, καθώς το “αντάρτικο” στους Τόρις μετρούσε ήδη 85 βουλευτές.

Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχει και ισχυρή πίεση από τα “δεξιά” του καθώς ο Νάιτζελ Φάρατζ ετοιμάζει κόμμα αντι-lockdown κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρή απειλή πολιτικά για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, το εθνικό lockdown αναμένεται να αρθεί στις 2 Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο ειδικοί έχουν καταρτίσει σχέδιο με τοπικές απαγορεύσεις, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως γνωστοποίησε ο Τζόνσον, η απόφαση για περιορισμούς θα εξαρτάται από τα κρούσματα σε κάθε περιοχή.

Σε ολόκληρη πάντως την Αγγλία, στις 2 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας, αλλά και τα κέντρα αναψυχής.

Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι συναυλίες σε υπαίθρια γήπεδα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός.

Από την άλλη, οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά μόνο στις περιοχές χαμηλού κινδύνου (ζώνη 1 και στη ζώνη 2).

Σε μια σιωπηρή παραδοχή ότι δεν έγιναν τα απαραίτητα για τον περιορισμό του ιού, ο Τζόνσον προανήγγειλε επίσης την έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος με το όνομα «Επιχείρηση Moonshot», βάσει του οποίου ολόκληρος ο πληθυσμός της Βρετανίας θα κάνει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε τακτική βάση.

Επίσης, οι οικογένειες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα «των κόκκινων περιοχών» υψηλού κινδύνου για να επισκεφθούν συγγενείς, ενώ οι περιορισμοί θα μειωθούν από 14 ημέρες σε πέντε εάν οι ταξιδιώτες βγουν αρνητικοί στο τεστ για τον κορωνοϊό πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους στη χώρα.

Οι κανονισμοί θα αλλάξουν για να θεσπιστεί το νέο πενθήμερο καθεστώς στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου, με τους πολίτες να απαλλάσσονται από την καραντίνα μόλις αρχίσουν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των δικών τους τεστ, σύμφωνα με την Telegraph.