Ο ”κύβος ερρίφθη” – Η Τουρκία στήνει αεροπορική βάση στην Λιβύη – Σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας από την Άγκυρα! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα αιφνιδιαστική κίνηση από Ερντογάν μετά την συμφωνία με τον Σαράτζ, για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Τρίπολη της Λιβύης, η οποία ολοκληρώθηκε ενώ φέρεται να έχει αρχίσει και η κατασκευή τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ Υποστράτηγος Μισμάρι, με ανακοίνωση του, η οποία αναφέρει την δημιουργία τουρκικών βάσεων στην Τρίπολη αλλά και στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, για να κάνουν οι Τούρκοι την δουλειά τους απερίσπαστοι.

Η κύρια έδρα των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Μίτιγκα, στην οποία θα μετασταθμεύσουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Ο εκπρόσωπος του εθνικού στρατού της Λιβύης, Αχμέντ Αλ Μισμαρί, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι “εκατοντάδες Σύροι μισθοφόροι εντοπίστηκαν ήδη στη βάση Al Assa, στα σύνορα με την Τυνησία να εργάζονται για την δημιουργία της βάσης αυτής, μαζί με Τούρκους αξιωματικούς.

“Τους γνωρίζουμε και γνωρίζουμε επίσης τους στόχους τους. Η Τουρκία επιτρέπει στα στοιχεία του ISIS και της Αλ Κάιντα να εγκατασταθούν στις ακτές της Λιβύης, ενώ πολλοί θα μετακομίσουν στην Ευρώπη”, τόνισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, δήλωσε ότι η αεροπορική βάση Mitiga μετατρέπεται σε βάση των τουρκικών δυνάμεων και πως πλέον κανένας υπάλληλος της κυβέρνησης του Σάρατζ δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτήν, χωρίς να περάσει πρώτα από την έγκριση των Τούρκων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως; Η Τουρκία κινείται βάσει σχεδίου στην χώρα αυτή, με στόχο την στρατηγική περικύκλωση Ελλάδος, αλλά και της Αιγύπτου.

Το αεροδρόμιο που είναι στο στόχαστρο του Ερντογάν, κατασκευάστηκε το 1939 από τους Ιταλούς και οι Τουρκικές Αερογραμμές ήταν η πρώτη διεθνής εταιρεία που άρχισε πτήσεις στο αεροδρόμιο αυτό, στις 15 Δεκεμβρίου 2011.

Κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα από Ιταλία

“Σχετικά με τη Λιβύη, η Ιταλία έχει μια υπεύθυνη στάση, η μόνη λύση είναι πολιτική. Θέλω να κάνω μια έκκληση: “Ζητούμε από όλους να αποφύγουν να συνεχίσουν να φέρνουν όπλα στη Λιβύη. Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη συντριβή του αντιτιθέμενου μετώπου. Τρεις χιλιάδες μισθοφόροι από τη Συρία και την Τουρκία μεταφέρθηκαν στις πόλεις της Λιβύης”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τ.Κόντε.

Η Αλγερία χθες πρότεινε την διεξαγωγή «ενός φόρουμ εθνικής συμφιλίωσης» μεταξύ των πρωταγωνιστών της κρίσης της Λιβύης

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) ανακοίνωσε την πρόταση της Αλγερίας να φιλοξενήσει ένα φόρουμ ”εθνικής συμφιλίωσης για την Λιβύη”, πίσω από το οποίο όμως κρύβεται η Τουρκία, που θέλει να σώσει τον Σαράτζ, δίνοντας του χρόνο να ανακάμψει, μέχρι να παραδώσει και άλλα όπλα στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Την ίδια χρονική στιγμή, τα ΗΑΕ συνεχίζουν τη μεταφορά βαρέως οπλισμού στον LNA. Αεροσκάφη Ilyushin Il76TD της εταιρείας AZee Air του Καζακστάν, μεταφέρουν στην Βεγγάζη με ειδικές πτήσεις τον οπλισμό αυτόν.

Η Τουρκία όπως δείχνει “παίζει χοντρά” σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, ξεκινώντας από το Αιγαίο και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα, στην Συρία και την πόλη Ιντλίμπ και φτάνει έως την Λιβύη, έχοντας προφανώς πάρα πολύ “υπόγειο” χρήμα, την προέλευση του οποίου δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες ακόμη.

 


pentapostagma.gr