Ο Μητσοτάκης ξεμπροστιάζει τα ψέματα του Ερντογάν: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη!

Επιθετικη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στάση της Τουρκίας «η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου» με «αιχμή ένα άκυρο κείμενο που βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη»

Αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας τη Βουλή για τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Όπως επισήμανε «ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας σε δύο εικοσιτετράωρα. «Ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις στις διαφορές μας με Τουρκία, οι ισχυρές χώρες κατέκριναν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον κ. Μακρόν ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας σε όλα τα βήματα».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι επισήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

Απέναντι σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο, τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Η πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται αλλά η κινήσεις μας εξελίσσονταιο και αποδίδουν. Τα κέιμενα που επικαλείται η Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματα μας. Μπορεί χθες να ενέκριναν στην Τουρκική Βουλή ένα χαρτί αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στην Λιβύη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης επισημαίνοντας ότι δείχνει ότι στη χώρα αυτή δεν υφίσταται κυβέρνηση που να εκπροσωπεί ένα εθνικά αρραγές μέτωπο. «O πρέσβης της Λιβύης απελαύνεται και ο πρόεδρος της Λιβύης έρχεται στην χώρα μας καθώς ήδη έχει εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για την συμφωνία που υπέγραψε ο Λιβυος πρωθυπορυγός λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να υπογράφει σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της είπε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλε εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδς που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα».

Πέντε προτεραιότητες για το Μεταναστευτικό – Να κάνουν καλά τη δουλειά τους Τουρκία και Ευρώπη

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες:

Φύλαξη συνόρων,
ανακούφιση νησιών,
ελεγχος,
γρήγορες επιστροφές,
προστασία ασυνόδευτων παιδιών
Όπως είπε η νέα φυλασσόμενη εγκατάσταση στην Σάμο θα είναι έτοιμη στους επόμενους μήνες. «Ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής με νέους συνοριοφύλακες, σύγχρονα πλωτά μέσα στο Λιμενικό ενώ από 1.1.2020 θα ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο ασύλου για να ξεχωρίζουν όσοι δικαιούνται προστασίας και όσοι όχι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ζήτημα του μεταναστευτικού». «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα. Κάλεσα την άλλη πλευρά να κάνει ό,τι οφείλει. Να ελέγχουν τις ακτές τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων και οι αρχές τους να συνεργάζονται με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα».

«Συμπερασματικά η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα κάνει καλά την δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε και είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης» κατέληξε τις αναφορές του στα θέματα που συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων σημειώνοντας ότι «σύντομα σε ευρωπαίκό επίπεδο θα έχουμε σημαντική πρόοδο: στην ευρωπαίκή ακτοφυλακή, πρόσθετη χρηματοδότηση, επιμερισμο προσφύγων και αναθεώρηση του Δουβλίνου».

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει που υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Η αντιμετώπιση δεν θα είναι εύκολη ούτε γρήγορη. Απαιτείται κατανόηση και υπομονή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δριμεία κριτική στον Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις».

«Λάθος στάση, πράξεις και κυρίως την λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξής μας και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει να κάνω τα εθνικά θέματα μέρος του ανταγωνισμού. Θα πω μόνο τούτο. Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Ευχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός να μην είναι ο μόνος που έχει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ξεπέρασε τις φουρτούνες με ενότητα και ξεκάθαρες επιλογές με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και θα βγούμε σε ήρεμα νερά» ολοκλήρωσε τις αναφορές του γα τα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Τουρκία απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες μας (σ.σ.: με τον Ερντογάν) ήταν το μεταναστευτικό, ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω όμως ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».

Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

«Δεν θα περάσει αυτή η συμφωνία»

«Ετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «και μπορεί χθες στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία».

Για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Και αυτή είναι πολύ σημαντική. Καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη. Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Προσδοκώ -είμαι σίγουρος- ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Η απάντηση Μητσοτάκη στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απάντησε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και για το μειωμένο ποσό και τους μειωμένους δικαιούχους σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παραμύθι σύγκρισης στο οποίο επιδίδονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές χρησιμοποίησε τον δημοσιονομικό χώρο για προεκλογικούς λόγους δίνοντας την περίφημη «13η σύνταξη» και δεν τον άφησε στην επόμενη κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει στο τέλος του 2019.

«Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παραμύθι της σύγκρισης. Δύο μέρες πριν από τις εκλογές είχα δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για το 2019, για τον απλούστατο λόγο ότι αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο, τα μοιράσατε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρότι είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε πρόσθετη δημοσιονομική δυνατότητα για το 2019, παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως η πολιτική των επιδομάτων σιγά-σιγά θα πρέπει να τελειώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνησή του θέλει να μάθει στους Έλληνες να ψαρεύουν και όχι να τους μοιράσει σποραδικά λίγα ψάρια: «Τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα και κομματικά ωφέλιμα σε κάποιες περιπτώσεις, είναι όμως πρόσκαιρα. Εμείς το λέγαμε τότε, το λέμε και τώρα, γι’ αυτό κι εμείς δεν κρύβουμε ότι επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επενδύοντας όχι μόνο στο πολιτικό παρόν αλλά και στο μέλλον της χώρας. Και όπως λέει η παροιμία, αντί να μοιράζουμε σποραδικά λίγα ψάρια, προτιμώ να μαθαίνουμε τον κόσμο να ψαρεύει. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την πρόοδο».

Μητσοτάκης: Το νέο σύνθημα της κυβέρνησης είναι «το είπαμε, το κάναμε»

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα όσα έκανε η κυβέρνηση το τελευταίο τετράμηνο σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ανέφερε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και την πράξη αυτής της κυβέρνησης και αντικατέστησε το περίφημο σύνθημα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα δύο τελευταία χρόνια με το νέο σύνθημα της κυβέρνησής του: «Το είπαμε, το κάναμε».

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, περισσότερες εισφορές στο ασφαλιστικό γιατί η ανάπτυξη αποτελεί κοινωνική επιλογή. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στον λόγο, την αποτελεσματικότητα και την πράξη αυτής της κυβέρνησης, αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη «Συμφωνία Αλήθειας» για την οποία μίλησα στον ελληνικό λαό πριν από τρία χρόνια. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσα έγραφε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αποτελεί την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεών μου στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης . Ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι τέσσερις λέξεις: «Το είπαμε, το κάναμε». Ετσι θα συνεχίσουμε».