Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η οικογένεια του Γάλλου σχεδιαστή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο οραματιστής και πρωτοπόρος της μόδας, πέθανε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Neuilly, όπου νοσηλευόταν, δυτικά του Παρισιού.

Ο Πιερ Καρντέν γεννήθηκε κοντά στο Τρεβίζο, στην Ιταλία, το 1922. Οι γονείς του ήταν εύποροι και προκειμένου να ξεφύγουν από τον φασισμό έφυγαν από την Ιταλία και εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. Ο πατέρας του, ένας πλούσιος έμπορος κρασιού, ήθελε ο γιος του να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά από την παιδική του ηλικία ο Πιερ έδειξε το ενδιαφέρον του για τη ραπτική.

Πήγε σχολείο στη Γαλλία και ξεκίνησε νωρίς την καριέρα του ως μαθητευόμενος, σε ηλικία 14 ετών, μαθαίνοντας τα βασικά για το σχέδιο μόδας. Το 1939 έφυγε από το σπίτι του προκειμένου να εργαστεί ως ράφτης, κατασκευάζοντας γυναικεία κοστούμια. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε για τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ το 1945 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1950 ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας και τις δεκαετίες 1960 και 1970 ανέτρεψε τα στιλ της μόδας με τις φουτουριστικές του δημιουργίες.