Παραδοχή Κ.Μητσοτάκη: «Έκανα κάτι πιο σκληρό απ’ ότι μου είπε η επιτροπή – Εγώ αποφάσισα να κλείσω την οικονομία» (BINTEO)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 όπου και αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, το πως αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση, τις κατηγορίες του Politico, αλλά και στα εμβόλια.

O πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η απόφαση για παράταση του lockdown ήταν δική του απόφαση και πως δεν υπάρχει τέτοια σύσταση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης πήρε από μόνος του μία απόφαση η οποία «βυθίζει» ακόμα περισσότερο ελληνική οικονομία στην ύφεση.

Ενώ μίλησε για τα εμβόλια και για τον λόγο τ’ ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις «επιταγές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την προμήθεια τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «είδαμε και πριν 5 χρόνια που δεν το κάναμε τι έγινε…». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα εμβόλια ως το «μοναδικό όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αρνούμενος γι’ ακόμα μία φορά να αναφερθεί και στα φάρμακα τα οποία σώζουν χιλιάδες ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός υποστήριξε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Politico, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να υιοθετήσει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους ταξιδεύουν. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της ερώτηση ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σ’ αυτό, παρά αρκέστηκε στο να κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση που κάνει.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου, είπε ότι για την πανδημία έγινε ό,τι ήταν δυνατόν. Απέρριψε, παράλληλα, την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, λέγοντας «γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ενώ μπορούμε να συζητήσουμε ανοικτά στη Βουλή;».

Μητσοτάκης: Το 2021 δεν θα είναι έτος εκλογών

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε ότι ο ανασχηματισμός ήταν εκλογικός και διέψευσε ότι το 2021 θα είναι έτος εκλογών.

«Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Οχι δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Το μεγάλο πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία για να ξαναμπούμε σε τριχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης»

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων «ουδέποτε μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου» σχολιάζοντας έτσι την σχετική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη πως σχετικές επιστημονικές εισηγήσεις είχαν δοθεί αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο της συμπρωτεύουσας σεβόμενη το θρησκευτικό αίσθημα.

Μητσοτάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκριση που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους νεκρούς της πανδημίας σε σχέση με το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως είναι άστοχη η σύγκριση και ότι δεν έχει ακούσει – ευτυχώς – από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα τέτοια κριτική: «Είναι δυνατόν να συγκρίνονται οι νεκροί στο Μάτι με εκείνους μιας παγκόσμιας πανδημίας;».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας προτάσεις για τα τεκταινόμενα.

Μητσοτάκης: Μέσα στο Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατ. πολίτες

Για τις κατηγορίες από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατ. εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης το ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Αποκάλυψε δε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο.

Για την αγορά εμβολίων εκτός πλαισίου ΕΕ, όπως επιδιώκουν Γερμανία, Κύπρος: «Αυτό θα είχε νόημα αν δεν είχαμε εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εμβολιασμούς».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σύντομα θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης: Θα κερδίσουμε τη φετινή τουριστική χρονιά

Ως προς τον τουρισμό είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι παρά τα γκρίζα σύννεφα που υπάρχουν σήμερα. Ο ιός είναι εποχιακός και αν προσθέσετε τη δυνατότητα καλύτερης ιχνηλάτησης και την διαδικασία εμβολιασμού με κάνουν αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα σώσουμε τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ερώτηση αν αυτό συνιστά κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ταξίδια, απάντησε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν και πρόσθεσε ότι έχει σημασία ο ρυθμός εμβολιασμού και στις χώρες από όπου περιμένουμε τουρίστες.

Ως προς τα εμβόλια είπε ότι αν είχαν κάποια παρενέργεια θα το είχαμε μάθει, προσθέτοντας πως «τα εμβόλια είναι το μοναδικό “όπλο” μας», χωρίς βέβαια να κάνει αναφορά στα φάρμακα γι’ ακόμα μία φορά.

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

Μητσοτάκης: Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του ραντεβού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή. «Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έκανα κάτι πιο σκληρό απ’ ότι μου είπε η επιτροπή. Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι είπε για Εκκλησία και Θεοφάνια

Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοήθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Μητσοτάκης: Ξέρω πόσο δύσκολα περνούν οι άνθρωποι του πολιτισμού

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 .

Για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό

Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τη συνέντευξη