Προκαλεί ο Ερντογάν! Απειλεί με νέο αιματοκύλισμα αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι!

Ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν”.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας στις 9 Οκτωβρίου, όμως διέκοψε την επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία σε μια έκταση 120 χλμ, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αιν.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου η Μόσχα θα διευκολύνει την αποχώρηση των YPG από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα με την Τουρκία ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ.

Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, «τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα» την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο από το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία“,είπε για τις δυνάμεις των Κούρδων. Δεδομένου ότι “έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας”, προσέθεσε ο Ερντογάν.

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη» στο καθεστώς Άσαντ.

Και αυτό γιατί φοβάται πως ο Άσαντ θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε ορισμένες ζώνες στη Βόρεια Συρία. Μετά την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι του YPG ζήτησαν τη βοήθεια του καθεστώτος το οποίο ανέπτυξε στρατεύματα σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία «φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».