ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην προανακριτική για τη “Novartis” -Έτοιμος για… τσαμπουκά ο Πολάκης: «Θα μπούμε στη συνεδρίαση κι ας φέρουν τη φρουρά να μας πετάξει»

Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στην προανακριτική για την Novartis, καθώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εξαίρεση Πολάκη, Τζανακόπουλου.

Εξερχόμενος ο Παύλος Πολάκης μίλησε για «πολιτικό τσαμπουκά της ΝΔ που θέλει να συγκαλύψει την αλήθεια της κλεψιάς της Novartis».

Και συνέχισε: «Εμείς δεν συμμετείχαμε στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία και δεν αποχωρούμε. Τι θα κάνουν; Θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να μπούμε στην συνεδρίαση; Θα είμαστε μέσα και το τι θα κάνουν αυτοί είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν».

Σήμερα το πρωί ο Πολάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Την Πέμπτη θα είμαστε εκεί, στην επιτροπή. Θα αποφασει συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαστε εκεί. Να τολμήσουν και να πάρουν τη φρουρά και να μας πετάξει έξω και να γυρίσουμε επίσημα σε εποχές χούντας. Εγώ είμαι κατηγορος, όχι κατηγορούμενος».

H NΔ για να πετύχει την εξαίρεση των δύο κατέθεσε γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με αυτή είχαν εξαιρεθεί από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής.

Στην εξεταστική για το Βατοπέδι η εμπλοκή προέκυψε από την συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.

Το 2010, στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΝΔ, της νομιμότητας της συμμετοχής τους στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Τότε όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.

Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (31.10.2019)

Τι έγινε στην αρχή της συνεδρίασης
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέγνωσε το μήνυμα, που κάνει λόγο για «ανοίκειο τρόπο έκφρασης κατά του προέδρου». Μήνυμα που ουσιαστικά στρέφεται κατά των κ.κ. Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, ενώ γίνεται λόγος για «αναίρεση μυστικότητας και υπονόμευση της διαδικασίας».

Αναφορικά με την αίτηση εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη – Τζανακόπουλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ενέργεια «καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική» η οποία και «συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ντροπή εκλεγμένοι βουλευτές να στέλνονται στη Δικαιοσύνη και να απειλούνται με φυλάκιση.

Μάλιστα, οι πηγές της Κουμουνδούρου προειδοποιούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «αν επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό, τι θα ακολουθήσει».

Οι διάλογοι που «πέταξαν σπίθες»
Ραγκούσης: Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα!Να με αποβάλλετε και να φωνάξετε την αστυνομία. Ντροπή σας. Ξεφτιλίζεις ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή.

Καραγκούνης: Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό.

Άλλα κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν!

Ραγκούσης: Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε.

Πρόεδρος Γιάννης Μπούγας: Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής – προβλέπει φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή)

Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;

Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για εξαίρεση των δυο έγινε από το Κίνημα Αλλαγής και στην προηγούμενη συνεδρίαση την υποστήριξε και η ΝΔ ώστε να κληθούν ως μάρτυρες. Από τη στιγμή που θα ληφθεί απόφαση για εξαίρεση δεν θα προχωρήσει σήμερα η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή.