Τραγικές είναι οι εξελίξεις στη Σάμο, λόγω του ισχυρότατου σεισμού, έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια.
Δύο παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ηλικίας 17 και 15 ετών. Και οι δύο ήταν μαθητές Λυκείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φεύγοντας από το σχολείο τους, τα δύο παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε τη στιγμή που περνούσαν από έναν στενό δρόμο της πόλης.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στη Σάμο λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια του νησιού και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Στεφανής, διοικητής του νοσοκομείου της Σάμου, όλοι φέρουν ελαφρά τραύματα και δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία τους.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εσπευσμένα στη Σάμο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης, όπου κατέρρευσαν κτίρια και προκλήθηκε μίνι τσουνάμι στα παράλια.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός έχει ένταση 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα Βόρεια της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα δύο χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να έχει ισχύ 4,6 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ένταση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια από το Καρλόβασι. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
“Για βλάβες δεν έχουμε ακόμα εκτιμήσεις. Ο σεισμός ήταν ανατολικά της Σάμου. Ανάμεσα από τη Σάμο και την Τουρκία. Ήταν μεγάλος και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρώτη αυτόματη λύση δείχνει ότι το βάθος είναι σε 10χλμ και το μέγεθος 6,6. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα αν είναι ο κύριος σεισμός” δήλωσε στο enikos.gr ο Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.
Όπως δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, για την επόμενη μία ώρα πρέπει να είναι σε επιφυλακτικοί οι πολίτες του βορείου Αιγαίου. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στον Realfm 97,8, σημείωσε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί τσουνάμι αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη ώρα.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και πρόσθεσε ότι “ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί”.
Νωρίτερα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook προειδοποιούσε για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
“Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί” αναφέρει.