Σκάνδαλο Novartis: Ασκείται δίωξη κατά Λοβέρδου, ήρθη η ασυλία του!

Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς αναφορικά με το Novartis-Gate.

Με ψήφους 224 υπέρ και 1 (η Σοφία Βούλτεψη) κατά ήρθη η ασυλία του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ζήτησε από το Σώμα την άρση της ασυλίας του. Πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο Αν. Λοβέρδος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πήρε το λόγο για να υποστηρίξει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ είναι αντίθετη με αυτή τη διαδικασία, καθώς -κατά τα λεγόμενά της- δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. «Υπάρχει και θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και θα έπρεπε να απασχολήσει το προεδρείο και τα κόμματα» είπε. Πρόσθεσε δε ότι εκτός από σκάνδαλο που αφορά το φάρμακο, η υπόθεση Novartis αφορά ένα «σκοτεινό παραδικαστικό κύκλωμα» που γεννήθηκε από μέρος της Δεξιάς αλλά το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ θα συμβάλλει ενεργά στα πλαίσια της Προανακριτικής Επιτροπής για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι αυτής της υπόθεσης» κατέληξε η Φ. Γεννηματά.

Στο θέμα περί νομιμότητας της διαδικασίας που έθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε ο προεδρεύων της Ολομέλειας, Χ. Αθανασίου, καταρρίπτοντας την κριτική της. Συγκεκριμένα, υποστήριξε μεν ότι προκύπτει ηθικό ζήτημα λόγω της μήνυσης Λοβέρδου κατά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όμως, το γεγονός αυτό –κατά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης- δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν συνάδουν με το νόμο και το Σύνταγμα.

«Θα καταθέσει ο Μανιαδάκης»
Σε διαφόρων τύπων προαναγγελίες προχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την τοποθέτησή του για την άρση της ασυλίας του. Πέρα από τις συνηθισμένες πλέον επιθέσεις εναντίον των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών και τις αναφορές περί «ρασπουτινικοπαραδικαστικού» κυκλώματος, ο πρώην υπουργός προανήγγειλε την τιμωρία όσων εμπλέκονται στη «σκευωρία» αλλά και την κατάθεση του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, Ν. Μανιαδάκη, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Αποκάλεσε δε τον διωκόμενο από την εισαγγελία πρώην συνεργάτη υπουργών Υγείας και παράλληλα συνομιλητή της τρόικα και των φαρμακευτικών «εκβιαζόμενο μάρτυρα» που «δεν άντεξε να πει ψέματα για να μας καταστρέψει και τους αποκαλύπτει σήμερα». Βέβαια, πριν ο Ν. Μανιαδάκης πάρει τις τελικές του αποφάσεις και αποφασίσει να προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να φύγει από την χώρα ήταν ένας ακόμα κουκουλοφόρος μάρτυρας για τον Αν. Λοβέρδο.

Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές και σε άλλους μάρτυρες της υπόθεσης, προστατευόμενους και μη, με τον Αν. Λοβέρδο να καταγγέλλει ότι «απεκρύβησαν έγγραφα». Για τον Μανία, ο οποίος είναι μάρτυρας «κλειδί» κατά του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ λόγω του κομβικού του ρόλου στην τιμολόγηση του φαρμάκου, ο Αν. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω μάρτυρας έχει καταθέσει στους εισαγγελείς πως όσο ήταν ο ίδιος υπουργός ούτε που τον είχε δει ή ακούσει. «Την κατάθεση Βουλκίδη, πως έδινε μίζες στον δεύτερο κουκουλοφόρο ψευδομάρτυρα για να του δίνει διαφημιστική δουλειά της Νοβαρτις, άρα ο δεύτερος αυτός κουκουλοφόρος που χρησιμοποιείται εναντίον μου έπρεπε να ξεσκεπαστεί κι αυτό δεν έγινε στο πλαίσιο της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας των επίορκων εισαγγελέων. Αυτή η κατάθεση υπάρχει στο φάκελο, αλλά δεν αξιολογήθηκε, δεν έγινε περαιτέρω έρευνα επ΄αυτής» επισήμανε και συμπλήρωσε περαιτέρω: «Τη δήλωση Ράνου πως δεν αναφερόταν στη Novartis όταν μιλούσε για μένα».

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Ράνος, πρώην μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, στην κατάθεση που έδωσε στις 18 Μαρτίου 2019 «καίει» τον πρώην υπουργό, περιγράφοντας την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών τιμολόγησης φαρμάκου γεγονός που επέφερε αύξηση της δαπάνης κατά 374 εκατομμύρια ευρώ.

documento