Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα για Ορούτς Ρέις: Σταματήστε τις προσχεδιασμένες προκλήσεις!

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις, στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία. “Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως πως για άλλη μια φορά, γίνεται λόγος για “περιοχές που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία την Ανατολική Μεσόγειο”.

 Η ανακοίνωση:

” Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια”.