Σταϊκούρας σε Τσακαλώτο: Αφού τα είχατε όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποιήσατε;

«Αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;». Με αυτή τη φράση, μεταξύ άλλων, απαντά ο Χρήστος Σταϊκούρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Σταϊκούρας υπέβαλε και επίσημα το ελληνικό αίτημα, στέλνοντας τις σχετικές επιστολές.

«Ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο. Αρα τα όσα γράφονται για την αξιοπιστία και το κύρος της ΝΔ που έκαναν την πρόωρη αποπληρωμή δυνατή ανήκουν στους ευσεβείς πόθους των γραφόντων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.
Σταϊκούρας: Εκδηλα τα σημάδια της αμηχανίας

«Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Οικονομικού Επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα», ήταν η απάντηση του κ. Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, συνεχίζει, «προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκδηλα πλέον τα σημάδια της αμηχανίας:

Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους Κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε.
Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο.
Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν την συζήτησαν αρμοδίως.
Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.
Ισχυρίζονται ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς».
«Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.