Στα «κάγκελα» οι συνταξιούχοι για το… ψαλίδι στις επικουρικές!

Σαφή και ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη «σφαγή» που υπέστησαν στα μέσα του 2016 οι επικουρικές συντάξεις, κυρίως των δικαιούχων που είχαν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τον δήθεν επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) ζητούν οι συνταξιούχοι από τους προέδρους όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Σε επιστολή την οποία κοινοποίησε την περασμένη Δευτέρα η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προς τον πρόεδρο της Βουλής Α. Τασούλα, τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, τους προέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ελληνικής Λύσης, Φ. Γεννηματά και Κ. Βελόπουλο, αντίστοιχα, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη και προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα επεξηγούν ότι το 2016 δεν εφαρμόστηκε σε περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για το ίδιο θέμα, την Τρίτη, οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στον οποίο ανέλυσαν το ζήτημα και ζήτησαν την παρέμβασή του.

Ο Νότης Μηταράκης δεσμεύτηκε ότι «εάν όντως έχουν γίνει τέτοια λάθη, θα διορθωθούν» (σε ανάλογη δήλωση είχε προχωρήσει πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας ότι οι εν λόγω επικουρικές μεσοσταθμικά θα αυξηθούν περίπου κατά 52,6 ευρώ τον μήνα).

Όπως είναι γνωστό (το θέμα της «σφαγής» των επικουρικών είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από το 2018 με στοιχεία του ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό Κώστα Νικολάου), οι συντάξεις 12 Ταμείων του ιδιωτικού τομέα (τέως ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ, ΤΕΑΠΕΤΕ, ΤΕΑΤΤΘ, ΤΕΑΠΥΚ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΚΕΑΝ και ΤΕΑΙΣΥΤ) που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ στην πραγματικότητα «κουρεύτηκαν» αυθαίρετα το 2016, με τις παράνομες μειώσεις να κυμαίνονται από 80 έως και πάνω από 400 ευρώ τον μήνα!

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που γνωστοποίησε το ΕΝΔΙΣΥ στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:

1) Απονεμηθείσα επικουρική του τ. ΕΤΕΑΜ των 493,67 ευρώ, μετά τον «επανυπολογισμό» του 2016, κατέληξε στα 138,96 ευρώ! Εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε θα ήταν 351,07 ευρώ.

2) Απονεμηθείσα επικουρικών του τ. ΤΕΑΥΕΚ των 544,98 ευρώ, μετά τον «επανυπολογισμό» του 2016, κατέληξε στα 200,14 ευρώ. Εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί στα 299,06 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να δοθεί άμεση λύση στο θέμα τους, καθώς έχουν υποστεί πολλές άδικες μειώσεις και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να χαθούν κι άλλα χρήματα από τις τσέπες τους.