Στις 15 Ιουνίου οι πανελλήνιες εξετάσεις – Εκ περιτροπής οι μαθητές στο σχολείο!

Υπό αίρεση η επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου - Το ανώτατο μέχρι 15 μαθητές μέσα στην τάξη - Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια της χώρας και στις 16 του ίδου μήνα για τα Επαγγελματικά ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας.

Όπως επισήμανε η κ. Κεραμέως οι μαθητές της Γ΄Λυκείου θα επιστρέψουν στα σχολεία τους στις 11 Μαΐου και οι μαθητές της Β΄ και Α΄Τάξης του Λυκείου όπως και οι μαθητές του Γυμνασίου στις 18 ΜαΪου.

Η επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει σε δύο ζώνες και εκ περιτροπής, με τρόπο τέτοιο ώστε στην τάξη να βρίσκονται μόνο 15 παιδιά, με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τμήματα των 30 μαθητών θα διασπαστούν στα δύο και θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής, μέρα παρά μέρα. Οι δύο ζώνες θα λειτουργούν ως εξής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή η πρώτη ζώνη και Τρίτη – Πέμπτη η δεύτερη, ενώ ανά εβδομάδα θα συμβαίνει το αντίστροφο.

Ως εκ τούτου, η σχολική χρονιά για τα Γυμνάσια, την Α΄και Β΄ Τάξη του Λυκείου θα παραταθεί έως τις 12 Ιουνίου, ενώ η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει νωρίτερα και πιθανότατα την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Υπό αίρεση η επιστροφή των μικρότερων μαθητών

Όπως διευκρίνισε η κ. Κεραμέως, μέχρι στιγμής οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου δεν επιστρέφουν στα σχολεία τους. Η επαναλειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υπό προϋποθέσεις. Στην περίπτωση που οι μικροί μαθητές επιστρέψουν αυτό θα γίνει την 1η Ιουνίου και το σχολικό έτος θα παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας συνόψισε ανά εκπαιδευτική βαθμίδα τα εξής:

– για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή

Η λειτουργία των σχολείων θα αποκατασταθεί σταδιακά σε δύο φάσεις:

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.

Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.

Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

– Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

– Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

-Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

– Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

-Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

-Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

– Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

– Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

– Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

– Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

-Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

-Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

– Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

– Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

– Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

– Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

– Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

– Λειτουργία φροντιστηρίων

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

– Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

– Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

– Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

– Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση

Για τα ΙΕΚ

– Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.

– Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.

-Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.

-Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

– θεσμός της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

– Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

– Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

– Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.

– Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.

– Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

– Για την Ανώτατη Εκπαίδευση

-Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

– Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

– Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.

– Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

– Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Ακόμη, η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως προς το παρόν δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά στις εκπαιδευτικές μονάδες που δεν έχουν επαναλειτουργήσει και για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές.