Συρία: Πούτιν- Ερντογάν συμφώνησαν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ

Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα – Σε κοινή διακήρυξη συμφώνησαν οι δύο ηγέτες – Πάνω από πέντε ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες

Ρωσία και Τουρκία βρήκαν αποδεκτές λύσεις όσον αφορά την αποκλιμάκωση της όξυνσης της κατάστασης στο Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια κοινή διακήρυξη.

Όπως είπε, «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες», αλλά «η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να δώσει ένα τέλος στα βάσανα των αμάχων στη Συρία».

Ο Πούτιν είπε επίσης πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προχωρήσουν αργότερα, εντός της ημέρας, σε κοινή δήλωση.

Περιπολίες και ασφαλής διάδρομος έξω από την Ιντλίμπ

Με βάση τη συμφωνία, Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο 6 χιλιόμετρα βόρεια και 6 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στην Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, μέσα σε διάστημα 7 ημερών, θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου ασφαλείας.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα ξεκινήσουν περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4.

«Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα απάντησης σε πυρά του συριακού καθεστώτος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο στρατός της Τουρκίας διατηρεί το δικαίωμα να αποκαταστήσει τις επιθέσεις δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος στην περιοχή.

«Από τα μεσάνυχτα η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Η κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών διήρκησε για περίπου 2,5 ώρες. Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, όπως και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Β. Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία.