Σύνοδος Κορυφής: Στο μενού του δείπνου η μάχη για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Μπροστά στο «τείχος» των χωρών που δεν επιθυμούν διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία βρίσκεται η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στο νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά  σε  νέα αναβολή στις σχετικές αποφάσεις ως  την επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο -και πλεόν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των διπλωματών, αφού το κείμενο φτάνει σε επίπεδο ηγετών.

Εν όψει του αποψινού δείπνου των ηγετών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία -και διαπραγματεύονται σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μάλιστα, το Politico έγραψε ότι η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας τον Φεβρουάριο -ωστόσο μετέφερε τη δήλωση «ανώτατου διπλωμάτη» ότι προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Χαρακτηριστική των κινήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο είναι οι σημερινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας, ότι υπογράψουν να υπογράψουν μία αύξηση κατά 50% της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την Ιταλία -φθάνοντας το συνολικό ύψος της στα 30 δισ. δολάρια.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – pacta sunt servanda.

H αναφορά Μητσοτάκη είχε να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο του Οκτωβρίου -όταν μετά από σκληρό παζάρι περιελήφθησαν στα συμπεράσματα αναφορές για διεύρυνση των κυρώσεων στην Τουρκία, με κατάληξη το αποψινό δείπνο κορυφής, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν άλλαζε την επιθετική της τακτική, όπως και συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με την δήλωση του κυρίως προς την γερμανική αντιπροσωπεία -όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα, τη στιγμή που έξι «αόρατα» υποβρύχια κατασκευάζονται στα γερμανικά ναυπηγεία μετά από παραγγελία του κ. Ερντογάν.

Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο δείπνο με αρκετές συμμαχίες στα ευρωτουρκικά -είναι χαρακτηριστικό ότι ο καγκελάριος Κουρτς της Αυστρίας δεν δίστασε να επαναλάβει την θέση του υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής.