Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό: Συμφώνησαν για κλειστές δομές – Αναλυτικά τι ζητούν οι νησιώτες! (BINTEO)

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νότης Μηταράκης στου δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Ως προς αυτό το σκέλος ανακοίνωσε ότι θα γίνονται συστηματικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, κάθε δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται πιο ομαλά και ανέφερε ότι κάθε μέτρο που θα ανακοινώνει η κυβέρνηση θα βοηθά στον περιορισμό των ροών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Οπως προβλέπει αυτό, θα κλείσουν το 2020, είπε και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να είναι συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες

Το ψήφισμα των νησιωτών

1) «Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε της φωνές της ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και την Ευρώπη:

2) άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

3) καμία νέα δομή στα νησιά της και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.

4) έλεγχο όλων των ΜΚΟ

5) αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της

6) μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: δώστε πίσω τα νησιά της δώστε πίσω την ζωή της! Τα νησιά της δεν είναι αποθήκες ψυχών της το σύνορο της Ελλάδας της το σύνορο της Ευρώπης».