Σύψας: «Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν στο σπίτι παρά στο σχολείο»

Κρίσιμη χαρακτήρισε την πρώτη και την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε ότι έχει να κάνει με την διασπορά του κορωνοϊού σε δηλώσεις ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Την άποψή του ότι μετά την επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα θα φανεί η διασπορά του κορωνοϊού εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε τα εξής: «Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε εκθετική φάση, δηλαδή διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Όμως περιμένουμε ανησυχία μέχρι το τέλος του μηνός για να δούμε την επήρεια του 15 Αύγουστου στην επιδημία».

Στην συνέχεια των λεγομένων του τόνισε ότι ο ιός φαίνεται να έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα: «Ο κορονοϊός έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα. Σημασία έχει τι έγινε πριν 15 μέρες, γιατί θα το δούμε μετά από δεκαπέντε μέρες. Υπήρξαν μετακινήσεις τον Δεκαπεντάγουστο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, που συνήθως συνοδεύεται με διασπορά. Αυτό μας ανησυχεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι νοσούν πλέον περισσότεροι νέοι είπε: «20-30 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που καθοδηγεί πλέον την πανδημία. Αυτοί νοσούν λιγότερο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Συνεχίζοντας είπε πως οι νέοι δεν κινδυνεύουν πολύ να διασπείρουν τη νόσο: «Και όταν τη διασπείρουν αργά η γρήγορα η νόσος θα φτάσει και στους ευάλωτους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά υπογράμμισε ότι οι ηλικίες μέχρι 12 ετών δεν μολύνονται  και δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό: «Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα γυμνάσια και λύκεια», ενω κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να υπάρχει μια εβδομάδα απόσταση μέχρι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να γίνει αντιληπτό αν κάποιο από αυτά νοσεί.

«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι τεράστιες οι συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού, και ψυχικές, όταν μένει σπίτι. Θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, εάν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία» ανέφερε υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια, ενώ εξήγησε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

«Στην περίοδο του lockdown δεν γινόντουσαν πολλά τεστ. Δεν κάναμε τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους δεν έπασχαν βαριά. Δεν κάναμε ούτε χίλια την ημέρα. Πλέον γίνονται περίπου 15.000 τεστ την ημέρα. Γι αυτό φαίνονται μεγαλύτερα τα νούμερα» τόνισε.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κορωνοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που νόησησε ενδεχεται μετά από έξι μήνες να νοσήσει εκ νέου, ενώ κατέληξε πως δεν αρκεί μόνο μια δόση εμβολιασμού αλλά «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά».