Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται δίμηνη παράταση – Πρόστιμα που φτάνουν τις 30.000 ευρώ!

Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας, και πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ειδικά αν αυτά είναι παλαιά και υψηλού κυβισμού, βρίσκονται στο δίλλημα αν θα πρέπει να τα πληρώσουν ή να παραδώσουν τις πινακίδες ακινητοποιώντας το όχημά τους.

Ειδικά εφέτος αυτό το δίλλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού η πανδημία έχει κάνει δύσκολες τις μετακινήσεις, ενώ και η οικονομική κρίση έχε μειώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα για πολλούς φορολογούμενους, οι οποίοι και αναζητούν τρόπους, έτσι ώστε να μειώσουν τα έξοδά τους.

Εφέτος υπάρχουν δύο θετικά και ένα αρνητικό στην όλη διαδικασία.

Το αρνητικό είναι παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια «υπόσχονται» αναπροσαρμογές προς το δικαιότερο στα τέλη, εντούτοις οι προθέσεις αυτές μένουν στα χαρτιά και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα σε σχέση με την αξία του ΙΧ.

Στα θετικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν το ότι αναμένεται να δοθεί παράταση για την πληρωμή τους, πιθανότατα δύο μήνες, ενώ η κατάθεση των πινακίδων θα γίνει εφέτος … ηλεκτρονικά.

Κατάθεση πινακίδων με ένα “κλικ”
Σύμφωνα με διάταξη που κατατίθεται αύριο στην Βουλή, οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων που θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία, θα μπορούν να το πράξουν … από το σπίτι τους, αποφεύγοντας τις ατελείωτες ουρές στις εφορίες.

Η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων θα γίνεται στην ειδική πλατφόρμα «MyCar», που αναμένεται να δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει την πρόθεσή του να θέσει το όχημά του σε ακινησία.

Το νέο στοιχείο είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει υποχρέωση αποστολής των πινακίδων στην εφορία, θα αρκεί η δήλωσή του στην πλατφόρμα.

Πρόστιμο μέχρι και 30.000 ευρώ!
Στην περίπτωση όμως που εντοπιστεί να κυκλοφορεί με το όχημα το οποίο θεωρητικά έχει θέσει σε ακινησία θα βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένα ΙΧ μικρής κατηγορίας. Αν μάλιστα υποπέσει για δεύτερη φορά στο ίδιο ατόπημα, τότε το πρόστιμο θα αυξάνεται στις 30.000 ευρώ, όσο δηλαδή αξίζει ένα καινούργιο αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας.

Με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την «κατάθεση» των πινακίδων:

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.
Σημειώστε ότι η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.