ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2020: Θα έχουν ΑΛΛΑΓΕΣ? Ποιοι πληρώνουν και πόσο?

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φοροτεχνικός / Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Τα τέλη κυκλοφορίας τελικά φέτος εξακολουθούν να είναι τα ίδια. Τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν όσοι έχουν στην κυριότητά τους όχημα, ΙΧ, δίκυκλο, φορτηγό, κτλ, και βεβαίως ανάλογα του είδους του οχήματος είναι και ποσό των τελών που θα πληρωθούν. Συνάρτηση που πόσα θα είναι τα τέλη που θα πληρώσουμε, δεν είναι μόνο το είδος του οχήματος αλλά και κάποια άλλα στοιχεία . Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κύριος Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει πρόσφατα , πως για φέτος δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας, όμως για τα τέλη που θα κληθούμε να πληρώσουμε του χρόνου για το 2021 υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους, αυτό σαφέστατα σημαίνει ότι θα αυξηθούν.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2010 τα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινομούνται στη Ελλάδα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 που έχουν και με τη χρήση των συντελεστών της αντίστοιχης κλίμακας που είναι σε ισχύ. Για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2010 ο υπολογισμός των τελών γίνεται αποκλειστικά με τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσιμους ίππους που προκύπτουν από αυτά.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1 Σεπτεμβρίου 2019 η μέτρηση των εκπομπών του CO2 και των άλλων ρύπων που γινόταν με τον κύκλο NEDC , ο οποίος είχε εργαστηριακή μορφή έχει αντικατασταθεί από τον κύκλο WLTP, που είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα και κατά συνέπεια τα αποτελέσματά του τόσο σε ότι αφορά την κατανάλωση καυσίμου όσο και των εκπομπών ρύπων του είναι πιο αυξημένα .

Ο κύκλος WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 αλλά έχει δοθεί ένας χρόνος παράτασης για την εφαρμογή του ώστε να προλάβει η αγορά αυτοκινήτου σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. Με βάση το ΦΕΚ 31/8, 139 τεύχος Α στην Ελλάδα η παράταση είναι έως 29 Φεβρουαρίου 2020.

Μην ξεχνάμε ότι τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα :

–         το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους (1/11 έως 31/12)

–         την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Εάν θελήσετε να εκτυπώσετε μόνοι σας τα τέλη κυκλοφορίας,

Χωρίς κωδικούς taxis

Τότε θα κλικάρετε στο παρακάτω link:

https://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-horis-kodikoys-taxisnet

κατόπιν συμπληρώνεται το Α.Φ.Μ. σας, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας, έπειτα συμπληρώνεται τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας και τέλος συμπληρώνεται το έτος των τελών κυκλοφορίας που επιθυμείται να εκτυπώσετε επιλέγεται «Αναζήτηση» και βεβαίως θα επιλέξετε  «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»

Για να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet τότε :

Κάντε κλικ στο παρακάτω link :

https://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-me-kodikoys-taxisnet

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να εμφανίσετε την τρέχουσα εικόνα των οχημάτων σας και να εκτυπώσετε τα έντυπα τελών κυκλοφορίας.

Με τα εξής βήματα :

Επιλέγω «Κατάσταση οχημάτων» για να εμφανιστούν τα οχήματα

Επιλέγω «Εκτύπωση εντύπου τελών κυκλοφορίας» για τα εν κινήσει οχήματα

Να επισημάνουμε ότι με τα νέα δεδομένα για τα τέλη του 2020 οι ιδιοκτήτες υβριδικών οχημάτων θα πρέπει για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας ενώ από τα τέλη απαλλάσσονται μόνο όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν έως 90 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα.

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται μόνο

όσοι ακινητοποιήσουν το όχημά τους και καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ τους στην εφορία, έτσι δεν θα πληρώσουν τέλη. Επίσης πλήρη απαλλαγή θα έχουν άτομα με αναπηρία, και γονείς ανήλικων ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.

Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τους παραχώρηση του δικαιώματος αυτού ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

Επιπλέον από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου απαλλάσσονται ανάπηροι με:

Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο. Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%. Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία). Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού. Άτομα με αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη από βοήθεια.

Για οποιοδήποτε ερώτημα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

mfilothei@yahoo.gr