Τουρκία προς κυβέρνηση: «Καλή γειτονία σημαίνει διάλογος και διάλογος θα γίνει για όλα τα θέματα χωρίς προϋποθέσεις»

«Μην ξαναβγάλετε NOTAM για ασκήσεις στο Αιγαίο»!

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι με το γνωστό του ύφος ουσιαστικά απαίτησε από την Ελλάδα να “συμμορφωθεί” στις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο και ζητά διάλογο εφ’όλης της ύλης αν θέλουμε… “ηρεμία”.

Τέλος ουσιαστικά προεξοφλεί και “ενημερώνει” ότι εφόσον η Αθήνα προσέλθει σε διάλογο αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συζήτηση συγκεκριμένου ζητήματος.

Να «δράσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της καλής γειτονίας», καλεί την Ελλάδα η Άγκυρα κατηγορώντας την Αθήνα πως προκαλεί με τις δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι στο άνοιγμα διαύλων διαλόγου, ειδικά διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, βλέπουμε πως συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης, και έκλεισε το Αιγαίο και μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόϊ.

«Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην κοινή λογική και στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.