Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκανδαλώδεις οι κινήσεις της Ελλάδας – Κλιμακώνουν την ένταση»

Tα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας χαρακτηρίζοντάς τες «σκανδαλώδεις».

Τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στις νέες συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας, τόσο με το αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών προς την Ε.Ε. για αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, όσο και για τις επιστολές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στους ομολόγους του της Γερμανίας, Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων στην τουρκική πλευρά.

Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» την ελληνική κίνηση, η οποία -όπως ισχυρίζονται- κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Αθήνα, η νέα δραστηριότητα του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, αναδημοσιεύοντας ρεπορτάζ ελληνικών εφημερίδων πως «υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια στο τραπέζι», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και πως «ο συναγερμός παραμένει σε υψηλό επίπεδο στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό».

Για το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ οι έρευνες του Oruc Reis, θεωρούνται «φυσιολογικές κινήσεις» στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην «υφαλοκρηπίδα», υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική γραμμή πως το σεισμογραφικό βγήκε και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις «νέες προκλητικές ενέργειες» της Ελλάδας, που είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει η προσπάθεια για έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως χώρα που με τις «μαξιμαλιστικές» της θέσεις, είναι εκείνη που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας το δικαίωμα ερευνών της Τουρκίας στην… «υφαλοκρηπίδα» της.