Τουρκική προεδρία: «Θα συνομιλήσουμε με την Ελλάδα για υφαλοκρηπίδα, ελληνικά νησιά, εναέριο χώρο και θαλάσσια σύνορα»!

Η Άγκυρα «ορίζει» την ατζέντα συνομιλιών και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα...

Η Άγκυρα «προαναγγέλλει» ποια θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θα περιλαμβάνει όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα όπως διατείνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τα θαλάσσια σύνορα τα όρια του εναέριου χώρου και τα ελληνικά νησιά!

Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθημερινά λέει πως μόνο για την υφαλοκρηπίδα θα συνομιλήσει ας βγει να διαψεύσει τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Πιστεύω πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπρούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί. Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

Εδώ γίνεται σαφές πως πληρώνει η Ελλάδα το τίμημα του να μην έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δικές απαιτήσεις όπως η αυτονομία των νησιών Ίμβρου και Τένεδου.

Η Άγκυρα θα έρθει σε «διάλογο» μόνο για ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

pronews.gr