Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι τουρκοκύπριοι… έδωσαν άδεια για την τρίτη γεώτρηση του Γιαβούζ!

«Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ, οι δύο πλευρές θα μοιράσουν τα έσοδα» αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ – Επιπλέον, κατηγορεί την Ευρώπη για τη στάση της ενάντια στους τουρκοκύπριους, κάνοντας λόγο «για δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Στο ‘τεμάχιο’ G νοτίως της Κύπρου έφτασε την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ για να ξεκινήσει την τρίτη του γεώτρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υποθργείου εξωτερικών το οποίο κατηγορεί την ΕΕ ότι έμεινε σιωπηλή απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Στην ανακοίνωσή του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι αναφέρεται ότι “το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, στο πλαίσιο των των αδειοδοτήσεων που έδωσε η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) το έτος 2011 στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου την περασμένη Παρασκευή έφτασε στο τεμάχιο G νοτίως του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση.

“Σε αυτό το `τεμάχιο` οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι επίσης συνιδιοκτήτες έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριους. Στην περίπτωση που εδώ βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές θα διαμοιραστούν και τα έσοδά του”, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, προσθέτοντας ότι “σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου του 2019 οι ‘τουρκοκυπριακές αρχές’ για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών φυσικών αερίου και των εσόδων τους εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση”.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι “η ΕΕ έχει μείνει σιωπηλή από το 2003 απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο”. “Σε καμιά ανακοίνωσή της δεν αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα τους. Η ΕΕ ως προτεραιότητά της πρέπει να τερματίσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης απέχει από την πραγματικότητα και είναι προκατειλημμένη”. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών καταλήγει αναφέροντας: “Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και στον νότο μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και να ιδρυθεί ένας μηχανισμός στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019”.

protothema.gr