«Τρέμουν» στην Άγκυρα: «Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν 10.000 στρατό στο Καραμπάχ και κάνουν ασκήσεις»

Η Ρωσία που σύμφωνα με την συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία εγκαθίσταται στο Καραμπάχ ως ειρηνευτική δύναμη, βγαίνει εκτός του σκοπού της και μετατρέπεται σε κατοχική δύναμη αναφέρει με άρθρο της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα yenisafak και αρκετοί ήδη σχολιάζουν ότι αυτό μπορεί να είναι στα πλαίσια του “παζαριού” μεταξύ Άγκυρας με Μπάιντεν στα πλαίσια του διαλόγου για επάνοδο στα “νατοϊκά πρότυπα”.

Η Μόσχα βέβαια δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω και αυτό μπορεί να κοστίσει στην Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που αν και τα δημοσιεύματα είναι τουρκικά αναφέρουν για δυσαρέσκεια του Μπακού!

Πάντως η Ρωσία δείχνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει την περιοχή αλλά και να σταματήσει να προστατεύει τους χριστιανικούς πληθυσμούς στον Καύκασο.

Έτσι σύμφωνα με τη συνθήκη ανακωχής στην γραμμή επαφής και στον διάδρομο Λατσίν ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών θα ήτανε περιορισμένος στους 1960. Αλλά ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών, υπαλλήλων, γιατρών, τεχνικών, νοσοκόμων και εργατών που στάλθηκαν ξεπέρασε τους 5.000.

Αναφέρεται πώς θα κατασκευαστούν 32 φυλάκια και σε κάθε ένα από αυτά θα παραμένουν 300 στρατιώτες. Αυτός σημαίνει ότι ο αριθμός των στρατιωτών θα φτάσει τις 10.000.

Εκφράζονται ανησυχίες πως η ρωσική παρουσία στην περιοχή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Προκαλεί σύγχυση επίσης το γεγονός, ότι οι στρατιώτες που πήγαν στον Καραμπάχ ως Ρωσική Ειρηνευτική Δύναμη, κάνουν ασκήσεις με πλήρη εξοπλισμό.

Οι φιλικές φωτογραφίες που τράβηξαν οι ρωσικές δυνάμεις είτε με δυνάμεις της Αρμενίας είτε με τα στελέχη της δήθεν κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη του Αζερμπαϊτζάν.

Ερωτηματικά επίσης προκαλούνται από το ότι αν και βρίσκονται εκεί οι ρωσικές δυνάμεις, οι Αρμένιοι ακόμη κάνουν επιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.