Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός» – Δείτε την απάντηση του πρωθυπουργού!

Από το βήμα της Βουλής στα πλαίσια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Το θέμα της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», ενώ της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αφορά το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και έχει τίτλο «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας το λόγο του από το βήμα της Βουλής, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Δεν είστε μόνο ψεύτης, αλλά και δειλός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, δήλωσε πως δεν θα ακολουθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρητορική της έντασης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω».

Τσίπρας: «Αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε»
Για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή όπου συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Τσίπρα για «νομοθετική εύνοια» στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», δήλωσε ο Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, καθώς, σημείωσε, είχε «περάσει στα ψιλά» το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.

Επιπλέον, όσον αφορά τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο «καθαρίζει» μια σειρά υποθέσεων «θαλασσοδανείων», στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα «δανεικά και αγύριστα» των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

Μητσοτάκης: «Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος»
Σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίζοντάς τον «χαμένο στη μετάφραση», αλλά και «θεσμικά αδιάβαστο», ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την ένταση. «Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσατε τη δυνατότητα του Κανονισμού για να συζητήσουμε μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλετε να πέσουμε σε παγίδα έντασης και προσωπικών χαρακτηρισμών.

Δεν θα πέσω σε αυτή την παγίδα, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω» τόνισε, καταθέτοντας στα πρακτικά στοιχεία με τις ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. «Τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Απαντήσατε στις 11 σε 4,5 χρόνια. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Μου φαίνεται σας καταδιώκει» ανέφερε.

Ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα για την ερώτησή του, ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος. Μου καταθέσατε μια τρισέλιδη ερώτηση με 5 διαφορετικά ζητήματα που συνοδεύεται από ανύπαρκτες παραδοχές. Με μεγάλα γράμματα γράφει μεταβατική διάταξη. Όταν καταθέτετε και πάλι την ίδια ερώτηση φροντίστε τουλάχιστον να την προσαρμόσετε στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί «λευκών κολάρων», μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς σάς εγκαλούσαν ότι μετατρέψετε τη δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Μήπως δεν τα γνωρίζατε; Αυτά τα κάνατε και αυτά τα διορθώνουμε στους ποινικούς κώδικες» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο πρόεδρος της Αρχής είχε τη δυνατότητα να δεσμεύσει, χωρίς να έχουν υπάρξει καταδίκες, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες αλλά και πολίτες να γίνονται όμηροι, να καταστρέφονται, ακόμα και αν αργότερα αθωώνονταν.

«Για να μην υπάρξει κίνδυνος άκριτης αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος υπάρχει μεταβατική διάταξη. Σε 3 μήνες τα στοιχεία πρέπει να σταλούν στη Δικαιοσύνη. Η δικαστική κρίση δεν περιορίζεται χρονικά και μπορεί να συντελεστεί μέσα στο 18μηνο. Και εδώ πάλι αδιάβαστος;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως είναι λυπηρό ότι ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις στη Βουλή, γίνεται επίκληση σε δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.

Γεννηματά: «Φυλάξτε επιτελούς τα σύνορά μας»
«Η κυβέρνησή σας δεν μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού.

«Πρέπει να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα, να ακουστεί η φωνή μας», είπε η κ. Γεννηματά, για να συμπληρώσει ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και αντοχή του συστήματος υποδοχής, αλλά και η αντοχή των κατοίκων.

«Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα καθιερώσετε αυτή την κατάσταση;» ρώτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το «πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης και αναλογική κατανομή στην ΕΕ», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί το πρόβλημα του ασύλου να το έχουν μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

«Φυλάξτε επιτέλους τα σύνορά μας, ενισχύστε τις δυνάμεις, απαιτήστε κι άλλες δυνάμεις της Frontex» είπε απευθυνομένη στον πρωθυπουργό.

Στα θέματα που έθεσε η Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό δεν είναι διμερές με την Τουρκία. Η χώρα, όμως, χρειάζεται μια εθνική στρατηγική διαχείρισης ενός οξύτατου προβλήματος που δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει χειρότερο ή καλύτερο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Η πολιτική μας είναι άλλη από αυτή που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται και προφανώς η χώρα έχει σύνορα και στην ξηρά και στη θάλασσα.»