Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed με ρήτρα για την ασφάλεια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η τριμερής διακρατική συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. H συμφωνία υπεγράφη από τους Υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών, που έγιναν μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πραγματικό ιστορικό γεγονός τη σημερινή ημέρα.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απτό τρόπο ότι η συνεργασία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια τα τρία κράτη δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση με πρακτικό τρόπο να προωθούνται στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. “Έργα όπως ο «Eastmed», ενέχουν τεράστιο συλλογικό όφελος τόσο για τις χώρες μας όσο ,και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση της ΕΕ για χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών κατασκευής του αγωγού αλλά και το γεγονός ότι η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω, μεταξύ άλλων, και με την υιοθέτηση πρόσφατα του Eastmed Act.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία των χωρών έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας, το οποίο εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. “Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού Eastmed εντάσσεται στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας την στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή. Μια πεποίθηση που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξόχως σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ, παρά τις όποιες διακρατικές διαφορές, έχουν αντιληφθεί πως η συλλογικότητα των δράσεων και η δημιουργία μιας περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας που θα καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, είναι η μόνη που διασφαλίζει την συνεργασία για επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι  θα υλοποιηθεί η κοινή απόφαση και θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector».

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε, από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του. Χαρακτήρισε, επίσης, τη σημερινή μέρα επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης και υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει οικονομική, διπλωματική, γεωστρατηγική και αναπτυξιακή διάσταση η οποία συμβάλλει στην ειρήγη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο  Έλληνας πρωθυπουργός ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι ο αγωγός EastMed  «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η συμφωνία είναι ανοιχτή σε όλους, με την προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, παράλληλα, ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, όπως είπε, απειλείται από αδιέξοδους αναθεωρητισμούς και υπογράμμισε ότι ο αγωγός συμβάλλει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και παγιώνει τη σταθερότητα.  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η θέση ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα εμβληματικό έργο ενέργειας για την ευρωπαϊκή ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιστορική μέρα για τη χώρα του τη σημερινή, καθώς όπως σημείωσε, το Ισραήλ γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα. «Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προσκαλούν όλες τις χώρες να συνδράμουν σε αυτό το έργο, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία –όπως την χαρακτήρισε- από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε». Αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, λέγοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή. «Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.