Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τη Μόρια: «Εξερράγη» η ΝΔ με τη δήλωση Ραγκούση ότι η κυβέρνηση είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τα όσα τραγικά συνέβησαν στη Μόρια της Λέσβου, καθώς υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά του Γιάννη Ραγκούση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος εκείνη την ώρα προήδρευε, απάντησε στον κ. Ραγκούση ότι «το δόγμα των ανοικτών συνόρων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την υιοθέτησε. Μπήκαν χιλιάδες άνθρωποι λόγω της δικής σας πολιτικής, χωρίς να έχετε ετοιμάσει δομές».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια, μίλησε για «θέμα που έχει στοιχεία εθνικής κρίσης» και τόνισε ότι οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνες για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Επεσήμανε πως «απαιτείται εθνική ομοψυχία και πολιτική συναίνεση» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο και ελέγχει τα σύνορα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης «έχει φέρει την Ελλάδα σε αδιέξοδο και αυτό είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να έχει τη Μόρια και τη Λέσβο και συνολικά την Ελλάδα ως γκέτο ψυχών. Δεν έκλεισε μόνο τα ανατολικά σύνορα, αλλά και τα δυτικά. Οι εικόνες μάς κάνουν να ντρεπόμαστε για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. Η εικόνα από χθες στη Μόρια και στη Λέσβο δεν είναι Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός».

Λιβανός (ΝΔ): Ο λαός γνωρίζει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σπήλιος Λιβανός από τη ΝΔ είπε:

«Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα ανθρωπισμού, προστασίας δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εχθρικές ενέργειες. Αυτοί που έβαλαν τη φωτιά θα βρεθούν και θα αντιμετωπίσουν την έννομη τάξη. Η Ελλάδα διενεργεί τιτάνια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα  και μέχρι τώρα μετράμε μόνο νίκες. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει τις ευθύνες της.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του ευθύνες που ο λαός γνωρίζει καλά. Ας μην μπούμε όμως σήμερα σε αυτή τη συζήτηση».

Παφίλης (ΚΚΕ): Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σημείωσε: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνώριζαν την κατάσταση που υπάρχει. Η κατάσταση είναι τραγική. Παραβίαση όλων των υγειονομικών κανόνων για να ωφεληθούν μεγαλοξενοδόχοι και πλοιοκτήτες. Ποιος δέχθηκε την άθλια συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη δέχθηκε, στη συνέχεια και η κυβέρνηση της ΝΔ. Άμεσα να γίνει απεγκλωβισμός και να φύγουν από εκεί. Να μεταφερθούν με πλοία στην ενδοχώρα. Διαφορετικά δεν θα την αντιμετωπίσετε με κλειστά ΚΥΤ. Δεν πρέπει να μετατραπούν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών γιατί θα εργαλειοποιούνται».

Καμίνης (ΚΙΝΑΛ): Το πρόβλημα της Μόριας υπάρχει από το 2015
Από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Γιώργος Καμίνης υπενθύμισε ότι το πρόβλημα της Μόριας υπάρχει από το 2015, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της πλατείας Βικτωρίας με τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες. Τέλος, εξήγησε προς την πλειοψηφία πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που απελαύνονται είναι αλβανικής καταγωγής.