Φλόγες 20 μέτρων έκαιγαν τον Υμηττό: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πλέον -Ερευνες για τα αίτια της φωτιάς!

Η Πυροσβεστική κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας και πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ενδεικτικό είναι πως από την Πυροσβεστική δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο της φωτιάς, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και γι’ αυτό και συνεχίστηκαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις. Μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση θα ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις 3:18 τα ξημερώματα.

Οι φλόγες από τη φωτιά στον Υμηττό έφτασαν στις κεραίες
Η φωτιά στον Υμηττό ξεκίνησε από άγνωστη έως τώρα αιτία τους πρόποδες του βουνού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή, στις κεραίες. Το μεγάλο στοίχημα των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η φωτιά στον Υμηττό να μην περάσει στο δάσος της Καισαριανής.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη φωτιά στον Υμηττό
Αμεση ήταν η αντίδραση της Πυροσβεστικής στη φωτιά στον Υμηττό, καθώς για να περιορίσουν την πυρκαγιά ρίχθηκαν στη μάχη 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ από τις 06:00 το πρωί, με το πρώτο φως της μέρας, άρχισαν τις ρίψεις πέντε αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό και δύο ελικόπτερα του στρατού.

ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα
«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στον Υμηττό.

«Η κινητοποίηση ήταν ακαριαία. Ήταν μία απόδειξη ότι το κράτος είναι εδώ. Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι. Ενεργοποιήσαμε πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων», δήλωσε για τη φωτιά στον Υμηττό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ηταν υποδειγματική η κινητοποίηση. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα. Έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

Εκλεισαν οι δρόμοι- Προληπτική εκκένωση σπιτιών
Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου. Τελικά ο δρόμος άνοιξε και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία λίγο μετά τις 09:45. Παράλληλα, διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή. Τελικά περίπου στις 07:30 η κυκλοφορία επετράπη κανονικά ξανά.

Οι φλόγες έφτασαν τα 20 μέτρα ύψος
Αστυνομικοί με περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στην περιοχή του Υμηττού, λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκκένωση της περιοχής και οι κάτοικοι να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

Η φωτιά μπορεί να περιορίστηκε, αλλά έκανε ζημιά
Όπως έγινε γνωστό εξάλλου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά.

Κάηκαν δύο σπίτια -Ζημιές σε άλλα δύο
Η φωτιά στον Υμηττό κατέστρεψε δύο σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον άλλα δυο,δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρδακογιάννης.
Oπως ανέφερε ο αντιπεριφεριάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου «κάηκαν και δυο σπίτια, αλλά δεν κινδύνεψε κανείς. Το ένα έχει καεί ολοσχερώς, αλλά δεν ήταν κάποιος μέσα.