ΧΑΜΟΣ στην Σπάρτη με τους μετανάστες! Εφθασαν 5 πούλμαν – Συνοδεία αστυνομικών η μεταφορά τους σε ξενοδοχείο! “Είναι Σύριοι όλοι αυτοί; Καταντήσαμε ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας” (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων έφθασαν στην Σπάρτη οι πρώτοι 200-250 μετανάστες-πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο «Sparta Inn», όπου και θα διαμείνουν το επόμενο διάστημα.

Στα βίντεο που ακολουθούν, οργισμένοι κάτοικοι κινούνται κατά των μεταναστών «είναι Σύριοι όλοι αυτοί;» ή «γονατίστε μόνο είναι και μουσουλμάνοι». Ενώ, ο αντιδήμαρχος που βρέθηκε έξω από το ξενοδοχείο με τους κατοίκους, δήλωνε: «Ήρθαμε προ τετελεσμένων γεγονότων… καταντήσαμε ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας».

Οι μετανάστες με καταγωγή κυρίως από Συρία, και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ κ.α., αποβιβάστηκαν από τα πέντε πούλμαν και εισήλθαν στο ξενοδοχείο, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και εκπροσώπων ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», οι παραπάνω μετανάστες-πρόσφυγες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, αφίχθησαν στη λακωνική πρωτεύουσα απευθείας από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς τα πούλμαν τούς παρέλαβαν από το λιμάνι του Πειραιά.

Πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο του ξενοδοχείου, με συνθήματα και φωνές εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους στην εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή.

«Έχουμε καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας;»
Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Δημήτρης Καπονικολός, που βρέθηκε έξω από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με το lakonikos.gr σε δηλώσεις του έκανε λόγο για άγνοια και αιφνιδιασμό της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης περί μεταφοράς αλλοδαπών μέχρι και το βράδυ της Τρίτης (26/11). «Ήρθαμε προ τετελεσμένων γεγονότων», υπογράμμισε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο και την ενημέρωση που υπάρχει, οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί θα παραμείνουν στη Σπάρτη για διάστημα πέντε μηνών. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι ευθύνη του δημάρχου Σπάρτης, αλλά όλου του νομού Λακωνίας.

Ο κ. Δούκας είναι αντίθετος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι. Είναι ευθύνη όλων μας. Που είναι οι βουλευτές μας;», τόνισε και πρόσθεσε: «Εύχομαι να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση στα άτομα που έχουν έρθει. Ο νομός μας είναι ήδη επιβαρυμένος. Προχθές ήρθαν στο Γεράκι για να δουλέψουν 500 άτομα από το Πακιστάν. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δηλαδή, έχουμε καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας; Ούτε ανάπτυξη έχουμε, ούτε τίποτα. Μας πήραν σχολές, μας πήραν νοσοκομείο, μας τα έχουν πάρει όλα». Και συνέχισε: «Ποιος θα τους φυλάει αυτούς εδώ πέρα;», ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για εγκατάσταση αλλοδαπών σε άλλα ξενοδοχεία της Σπάρτης.

Πλέον, τα ερωτήματα που κυριαρχούν είναι: Τι μέλλει γενέσθαι; Ποιο το σχέδιο της φιλοξενίας και τί περιλαμβάνει; Σε ποιες εκπαιδευτικές ή υγειονομικές δομές θα διαμείνουν και θα περιθάλπονται οι μετανάστες-πρόσφυγες; Τί προβλέπει ειδικότερα ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών;

Μετά τις εκκωφαντικές δηλώσεις, οι πολίτες ζητούν θεσμική και υπεύθυνη ενημέρωση.

Νέο κύμα αλλοδαπών το επόμενο διάστημα
Κατά τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες και το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται στη Σπάρτη ακόμη 150 περίπου μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ υπάρχουν σενάρια για μεταφορά αλλοδαπών σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα και των Βατίκων. Οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά 950 άτομα, τα οποία θα εγκατασταθούν σε περιοχές του νομού.