Χαμός στη Νέα Υόρκη! Σκληρές κουβέντες Τσαβούσογλου-Χριστοδουλίδη μπροστά στις κάμερες – Αγενής συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ! (βιντεο)

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι δημοσιογράφοι στη Νέα Υόρκη, όταν είδαν τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο να πιάνουν κουβέντα μπροστά στις κάμερες αλλά να ανταλλάσσουν σκληρές κουβέντες για το Κυπριακό και μάλιστα όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έτεινε το χέρι του προς τον Τούρκο ομόλογό του, εκείνος δεν του το έδωσε!

Σύμφωνα με τα Κυπριακά ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι που περίμεναν στο χώρο που γίνονται οι διμερείς συναντήσεις των διαφόρων χωρών στη Νέα Υόρκη, για να καλύψουν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη, έγιναν μάρτυρες ενός «ντιμπέιτ» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντούσε τον Ινδό ομόλογό του και περιμένοντας είχε πιάσει κουβέντα με Έλληνα ανταποκριτή, όταν πέρασε από εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δύο υπουργοί χαιρετήθηκαν εγκάρδια. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του γιατί θέλει την άτυπη πενταμερή και δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς.

«Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;», ρώτησε ο κ. Χροστοδουλίδης.

«Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η απάντηση από τον κ. Χριστοδουλίδη ήταν: «γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίστηκε ότι πέρυσι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία του κ. Χριστοδουλίδη, «μίλησε για συνομοσπονδία». Τότε, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών του είπε ότι θα διαπραγματευθούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία», πρόσθεσε. «Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;», ανέφερε, τείνοντας το χέρι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όπως δεν έκανε καμία κίνηση. Είπε στον Κύπριο ομόλογό του πως η χώρα του έχει υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντανά.

«Απέτυχαν! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία. Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», είπε.

Συμφωνώντας ο κ. Χριστοδουλίδης πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία, αλλά και σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαπραγμάτευση, είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά ήμασταν τόσο κοντά.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά: «Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση. Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η συζήτηση που κράτησε περίπου δυόμιση λεπτά και μαγνητοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων οι οποίοι την παρακολουθούσαν, μάλλον έκπληκτοι, έκλεισε από ανήσυχο συνεργάτη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να «γράφουν».

philenews