Χαρδαλιάς: Δεν θα παραχωρηθούν χώροι για την λύση της νηστείας του Ραμαζανιού

Θετική η εικόνα από παραλίες και εκκλησίες – Είναι ευθύνη ολων η τήρηση των μέτρων, τόνισε ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας, αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ

«Η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων εξελίσσεται σε γενικές γραμμές ομαλά» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η εικόνα των εκκλησιών σήμερα ήταν «καλή» λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί, όσο και των οργανωμένων πλαζ, που ανταποκρίθηκαν «σε γενικές γραμμές καλά». Στον αντίποδα, «οι κάποιες εξαιρέσεις δεν ακυρώνουν τον κανόνα» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείο στον νομό Αττικής.

«Η τήρηση των μέτρων είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών» επισήμανε ο ίδιος και ξεκαθάρισε πως «σε κάθε λεωφορείο δεν μπορεί να υπάρχει κι ένας αστυνομικός να κόψει πρόστιμο».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση αύριο των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά και προς την Κρήτη και την Εύβοια ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Υποδομών:

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

• Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

• Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).

• Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:

• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.

• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Επιπρόσθετα, «χωρίς προβλήματα» κύλησε η εκπαιδευτική διαδικασία την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή την αυριανή επιστροφή στις τάξεις των μαθητών του Γυμνασίου, αλλά και της Α’ και Β’ Λυκείου.

«Κλείδωσαν» οι ψηφιακές τάξεις

«Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά μας» σημείωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ακόμη ότι μέχρι τη λήξη των μέτρων θα υπάρχει παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες ότι που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης.

Ειδικότερα:

Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής της εικόνας και του ήχου

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος θα αποστέλλεται απευθείας στους μαθητές και τις μαθήτριες

Οι ψηφιακές αίθουσες είναι κλειδωμένες από την/τον εκπαιδευτικό

Στην εικόνα θα φαίνεται ο εκπαιδευτικός μόνο ή και ο πίνακας, εξήγησε ο Υφυπουργός.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι «στις 24 του μηνός είναι μεγάλη γιορτή, η λύση της νηστείας του ραμαζανιού», ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «φέτος δεν μπορεί να γιορταστεί, όπως γιορτάστηκε πέρυσι. Πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις».

Για το λόγο αυτό, φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση ή τους δήμους για την τελετή λύσης του ραμαζανιού, ενώ οι πιστοί μπορούν να παρευρίσκονται στους προαύλιους χώρους του τζαμιού με αυστηρή προϋπόθεση την 1.5 μέτρο απόσταση και σύσταση για τη χρήση της μάσκας.

Εκκίνηση για τις προπονήσεις

«Από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου λειτουργούν ξανά ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια για ανάγκες ατομικής προπόνησης» γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί αθλητές όλων των προλυμπιακών και εθνικών ομάδων.

Στα αθλήματα που επανεκιννούν οι προπονήσεις περιλαμβάνονται τα: Τένις, γκόλφ, κρίκετ, ιστιοπλοΐα, τοξοβολία, υποβρύχια άθληση. Για αθλητές άνω των 13 ετών, υπάρχει η δυνατότητα για προπονήσεις και στην ιστιοπλοΐα, την κωπηλασία, το κανό, το σερφ και το θαλάσσιο σκι. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αθλούνται και οι υποψήφιο για πανελλήνιες εξετάσεις ή οι υποψήφιοι του διαγωνισμού των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας.

«Κατά την πρώτη φάση, αποδείξαμε την ατομική και συλλογική μας ευθύνη. Κατά τον ίδιο τρόπο προσερχόσαστε και σε αυτή φάση. Στα δύσκολα θα αποδειχθούμε ακόμη μια φορά δυνατοί», κατέληξε ο Υφυπουργός.