«Ψυχώ» στις φυλακές Κορυδαλλού: Έπνιξε τον συγκρατούμενό του, ενώ εξέτιε ποινή για στραγγαλισμό!

Φως στις συνθήκες αλλά και τα κίνητρα του αποτρόπαιου θανάτου ενός Έλληνα κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, καλείται να ρίξει την ερχόμενη εβδομάδα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ένας άνδρας ουκρανικής καταγωγής καταδικασμένος ήδη σε ισόβια κάθειρξη για άλλη υπόθεση ανθρωποκτονίας. Ο 34χρονος σήμερα Ουκρανός θα κληθεί από δικαστές και ενόρκους, να δώσει εξηγήσεις για την άγρια δολοφονία του συγκρατούμενου του μέσα στο κελί τους στο ψυχιατρείο των φυλακών. Το έγκλημα σοκάρει λόγω της αγριότητάς του και τα όσα αποτυπώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης κυριολεκτικά παραπέμπουν σε σκηνές από ταινία θρίλερ. Ο άτυχος άνδρας πέθανε από ασφυξία. Στο κεφάλι του είχε τοποθετηθεί μια πλαστική σακούλα απορριμμάτων και μέσα στο στόμα του μια πετσέτα. Η σορός του ήταν σκεπασμένη με κουβέρτες ώστε οι φύλακες να μην καταλάβουν άμεσα ότι ήταν νεκρός.

Η δίκη για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Πειραιά. Ο κατηγορούμενος, άτομο ιδιαίτερα επιθετικό και βίαιο, αρνείται σύμφωνα με το βούλευμα την κατηγορία της δολοφονίας και υποστηρίζει ότι ο συγκρατούμενος του αυτοκτόνησε. Στηρίζει δε τον ισχυρισμό του αυτό στο γεγονός ότι εκείνο το βράδυ ο ίδιος είχε καταναλώσει ισχυρά ηρεμιστικά και κατασταλτικά φάρμακα και κοιμόνταν βαθιά. Αναφέρει ακόμη πως ο φύλακας του ψυχιατρείου, όπως άλλωστε κάθε βράδυ, περιπολούσε συνεχώς τα κελιά και ως τούτου ήταν αδύνατο να τελέσει το έγκλημα χωρίς να γίνει αντιληπτός. Επιπρόσθετα, ισχυρίζεται πως το θύμα είχε αποπειραθεί στο παρελθόν να αυτοκτονήσει.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Ουκρανού ισοβίτη δεν έγιναν δεκτοί στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την ανθρωποκτονία του κρατούμενου και ο ίδιος παραπέμφθηκε σε δίκη. Στη συνέχεια, οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου βασιζόμενοι και εκείνοι στην ιατροδικαστική εξέταση αλλά και στα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας έκριναν πως το θύμα δεν αυτοκτόνησε αλλά έπεσε θύμα της δολοφονικής μανίας του συγκρατούμενου του. Έχει αξία να αναφερθεί πως ο 34χρονος βρίσκεται στις φυλακές, εκτίοντας ισόβια κάθειρξη που του είχε επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για άλλη υπόθεση ανθρωποκτονίας και μάλιστα δια στραγγαλισμού!

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα το έγκλημα έλαβε χώρα το Οκτώβριο του 2016 στο ψυχιατρείο των φυλακών. Το θύμα είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του σε ανακριτή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε κελί του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν και ο 34χρονος Ουκρανός. Μέσα σε αυτό το κελί ο άτυχος άνδρας έμελε να αφήσει και την τελευταία του πνοή.

Οι συνθήκες θανάτου του αποτυπώνομαι στο βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, όπου ως δράστης της δολοφονίας κατονομάζεται ο 34χρονος Ουκρανός. Συγκεκριμένα οι δικαστές αναφέρουν για τον κατηγορούμενο: «Ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τόσο κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης όσο και κατά την εκτέλεση της κατωτέρω πράξεως, ενεργώντας με ανθρωποκτόνο δόλο κατάφερε να προκαλέσει στον τελευταίο ασφυκτικό θάνατο βάζοντας του μια πράσινη σακούλα απορριμμάτων στο κεφάλι του την ώρα που κοιμόταν και ενώ βρίσκονταν υπό την επήρεια φαρμακευτικής αγωγής και σφίγγοντας του πάνω στο πρόσωπό του (του θύματος), όπως προκύπτει από τα ίχνη που άφησε η στενή επαφή της σακούλας με το πρόσωπο του θύματος ώστε το θύμα να χάσει τις αισθήσεις του αρχικά».

Στην συνέχεια ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «τοποθέτησε μια μικρή πετσέτα βαθιά μέσα στο στόμα του θύματος ώστε αυτό να μην μπορεί να αναπνεύσει σε περίπτωση που συνέρχονταν και τύλιξε διάφορες λωρίδες από σεντόνι που είχε σκίσει γύρω από το λαιμό του θύματος, τις οποίες έδεσε κόμπο σφικτά στο λαιμό του (θύματος) ώστε αυτό να μην μπορεί να τις λύσει όταν θα συνέλθει, όπως και έγινε, παρά τις προσπάθειες που το θύμα πράγματι κατέβαλε, καθώς τα χέρια του (θύματος) βρέθηκαν να κρατούν τα άκρα των λωρίδων αυτών….». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, προκειμένου ο κατηγορούμενος να σιγουρευτεί ότι δεν θα γίνει αντιληπτός «τοποθέτησε την κουβέρτα που (το θύμα) είχε για να καλύπτει το σώμα του, μέχρι πάνω από το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται καθόλου το πρόσωπο του (θύματος) και συνεπώς ούτε η σακούλα που υπήρχε γύρω από το κεφάλι αυτού. Ομοίως, για να μην γίνει αντιληπτό ότι είχε προκαλέσει το θάνατο του θύματος, όταν άνοιξε τη θύρα του θαλάμου ο υπάλληλος (….) και ρώτησε τον κατηγορούμενο αν όλα είναι καλά αγγίζοντας προηγουμένως το πόδι του θύματος για να βεβαιωθεί ότι κάτω από τις κουβέρτες υπήρχε άνθρωπος, ο κατηγορούμενος απάντησε, «όλα καλά» παρότι είχε προηγηθεί η δίκη του αξιόποινη πράξη».

Ακόμη, σύμφωνα με τους δικαστές ο 34χρονος ισοβίτης προκειμένου να μην καταλάβουν οι φύλακες το έγκλημα που διέπραξε δεν βγήκε την επόμενη ημέρα από το κελί του για να πάρει φάρμακα και πρωινό, όπως έκανε σε καθημερινή βάση. Αντίθετα, προτίμησε να περάσουν λίγες ώρες και τότε άνοιξε την πόρτα του κελιού του και βγήκε από για να κάνει ένα τηλεφώνημα. Στην συνέχεια μπήκε ξανά στο θάλαμό του και λίγο μετά βγήκε έξω «δήθεν πανικόβλητος για να ανακοινώσει το θάνατο του συγκρατουμένου του, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, μετά τη νεκροψία που διενεργήθηκε και την ιατροδικαστική έκθεση που συνετάγη έφερε εκχύμωση δεξιού γόνατος, εκδορά δεξιού ποδός, επιπολής αιμορραγική διήθηση μετωπιαίας χώρας στα μαλακά μόρια της κεφαλής και μεσότητα».

protothema.gr