«Όχι» από Γερμανία & Ισπανία στη ματαίωση παράδοσης σε Τουρκία των 6 υποβρυχίων Type 214TN & του αεροπλανοφόρου Anadolu

Γερμανία και Ισπανία, απέρριψαν το αίτημα 53 ευρωβουλευτών για ματαίωση ή έστω αναστολή παράδοσης των 6 γερμανικών υποβρυχίων Type 214ΤΝ στην Τουρκία και του αεροπλανοφόρου κλάσης «Χουάν Κάρλος», TCG Anadolu που ναυπηγούνται, έτσι ή αλλιώς, στη Τουρκία.

Αυτό αναφέρουν πηγές από το Βερολίνο και τη Μαδρίτη οι οποίες αναφέρουν επίσης ότι και οι δύο χώρες είναι ιδιαίτερα διστακτικές στην επιβολή σοβαρών κυρώσεων στην Τουρκία, πέρα κάποιων λεκτικών προειδοποιήσεων -για ακόμη μια φορά- ότι εάν συνεχίσει την υπάρχουσα συμπεριφορά της στην Ν.Α.Μεσόγειο τότε θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις, αλλά μελλοντικά…

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η  γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση διατείνονται ότι «Τα σκάφη ναυπηγούνται ήδη στη Τουρκία και είναι σχεδόν έτοιμα. Πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση;».

Να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση των 5 από τα 6 υποβρυχίων (ίσως και εντός του μηνός το πρώτο Type 214) ενώ το Anadolu παραδίδεται μέσα στο 2021 και ξεκινά η ναυπήγηση και του δεύτερου «μίνι» αεροπλανοφόρου, του «Θράκη»

Όπως αναφέρεται επίσης τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ισπανός πρωθυπουργός  Πέδρο Σάντσεθ είναι κάθετα αντίθετοι στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και θα αρκεστούν σε μια λεκτική και μόνο συμπαράσταση προς την Ελλάδα. Μάλιστα ο Σάντσεθ δεν θέλει να ακούσει ούτε καν για  κυρώσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η έκθεση των ισπανικών τραπεζών σε τουρκικά δάνεια φτάνει τα 62 δισ.€.

Την αναστολή παράδοσης εξαρτημένων για την ναυπήγηση  των τουρκικών Type-214TN  είχαν ζητήσει νωρίτερα 50 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή επιστολή που εστάλη σήμερα.

Τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική «Thyssen Krupp Marine Systems» και συναρμολογούνται στην Τουρκία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία και όχι τις κυρώσεις φυσικά…

Σύμφωνα με την επιστολή, οι 53 ευρωβουλευτές «ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».

Παρά τις απειλές της Τουρκίας, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει ούτε κατ΄ελάχιστον τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Ήδη τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να «εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», εφόσον -φυσικά- η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι παράνομες δραστηριότητες συνεχίστηκαν αλλά κυρώσεις δεν εμφανίστηκαν.

Επιστολή σε Σάντεθ και Ιγκλέσιας για ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου το οποίο έχει ήδη…  ναυπηγηθεί!

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Με την επιστολή ζητούν το «πάγωμα» της συνεργασίας ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία, σε ότι αφορά τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού», το οποίο έχει ήδη… καθελκυστεί!

pronews.gr