«Άκυρο» από τη Γερμανία στη πρόταση Ν.Τραμπ να προσκληθεί ο Β.Πούτιν στην επόμενη σύνοδο των G7

Το παράδοξο να εξαρτάται η οικονομία της από το ρωσικό φθηνό φυσικό αέριο αλλά να μην επιτρέπει την επέκταση των G7 στους G8 έχει δημιουργήσει η Γερμανία καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη Rheinische Post δήλωσε ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να προσκληθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε αποβληθεί το 2014, μετά την ανάκτηση της Κριμαίας από την Μόσχα (πρόσαρτηση κατά την Δύση) κατόπιν δημοψηφίσματος.

Ένα δημοψήφισμα το οποίο ΗΠΑ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν παρά το γεγονός ότι ο εθνικά ρωσικός πληθυσμός της χερσονήσου ψήφισε την επαναφορά της στον ρωσικό εθνικό «κορμό» με ποσοστό 96,77%.

Ένα δημοψήφισμα που σκοπίμως η Δύση δεν αναγνώρισε και δεν απέστειλε παρατηρητές για να το νομιμοποιήσει. Άλλωστε ο ρόλος της στην ανατροπή του τότε νόμιμου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου ξεκίνησε και το δράμα της χώρας, η οποία οικονομικά ακόμα δεν έχει συνέλθει (όπως και γεωπολιτικά και εθνικά).

Αλλά ο Μάας δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στην Ομάδα, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Το ζήτημα είναι ότι σε ότι αφορά την Κριμαία δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό από ότι έχει γίνει ήδη. Έχει επανενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και στην Ανατολική Ουκρανία το Ντόνμπας δεν μπορεί να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση και το λιγότερο που μπορεί να έχει η περιοχή είναι ένα καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

Η ίδια η Ρωσία θα έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διαδικασία επιστροφής της στην Ομάδα εάν συνέβαλε να υπάρξει ειρηνική λύση της σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μάας.

Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, ευρύτερου σχήματος που συμπεριλαμβάνει αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η G7 και η G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την G11, ούτε την G12 πλέον», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να προσκληθούν όχι μόνο ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά και εκείνοι άλλων κρατών.

Ο Χάικο Μάας περιγράφει τη σχέση με τη Ρωσία με την έκφραση «δύσκολη το τρέχον διάστημα» σε πολλά πεδία. «Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία», συμπληρώνει.

Η Γερμανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συρράξεις στη Λιβύη και στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ρωσία πρέπει και αυτή να συνεισφέρει τη συμβολή της, που είναι υπερβολικά αργή στην Ουκρανία», επιμένει ο γερμανός ΥΠΕΞ.