Έκθεση-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Η Τουρκία εξαναγκάζει Σύρους να επιστρέψουν στην αιματοχυσία!»

Κόλαφο για την Άγκυρα αποτελεί η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Τουρκία στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι πρόσφυγες από τη Συρία, με τους οποίους μίλησε, ανέφεραν ότι δέχονται απειλές από την τουρκική αστυνομία ή αναγκάζονται με τη χρήση βίας να υπογράψουν έγγραφα «εθελούσιας επιστροφής» στη χώρα τους. «Στην πραγματικότητα η Τουρκία θέτει τις ζωές των Σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε μια πολεμική ζώνη» ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Εκτιμά δε, ότι ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε εκατοντάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Άγκυρα, περισσότεροι από 350.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους. Η Τουρκία φιλοξενεί εδώ και χρόνια 3.600.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους από τον Μάρτιο του 2011.

Το σχέδιο της Αγκύρας είναι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, στην οποία ευελπιστεί να επανεγκαταστήσει μέχρι 2.000.000 πρόσφυγες. Παρά τις σοβαρές καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, η Αννα Σι, ερευνήτρια της ΜΚΟ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, δήλωσε πως στην Τουρκία πρέπει να αναγνωριστεί ότι φιλοξένησε τόσους Σύρους πολλά χρόνια και πρόσθεσε: «Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία αυτή ως δικαιολογία για να περιφρονεί το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο απελαύνοντας ανθρώπους σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων». Εν τω μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι έφτασαν στη Συρία περίπου 300 Τσετσένοι, μέλη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σότσι ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, με την οποία σταμάτησε η τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία.

Κοντά στην πόλη Καμισλί, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, τεθωρακισμένα οχήματα με ρωσικές σημαίες αναχώρησαν από μια βάση του συριακού στρατού με κατεύθυνση προς δυσμάς για μια σειρά νέων περιπολιών κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.