Έλα μωρέ, ποιος Άγιαξ;

Όσο καλός κι αν εμφανιστεί ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Άγιαξ που περνάει ένα περίεργο καλοκαίρι, θα χρειαστεί δύο ανέμπνευστα, φλύαρα, αλαζονικά, προβληματικά βράδια του Αίαντα. Είναι σπάνια, αλλά έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος…

Και σιγά τον Άγιαξ. Ομάδα είναι αυτή; Πριν από μερικές ημέρες έχασε από τα μωρά του Δώνη μες το ίδιο της το σπίτι. Αμ, το άλλο; Έφερε ισοπαλία 1-1 (κι αυτή με γκολ στο τέλος) με την Σίβασπορ που τερμάτισε 12η πέρσι στην Τουρκία και ξεκινά αγωνιστικές υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα της σε κάνα μήνα; Πάει, ξεφούσκωσαν αυτοί, ξεπούλησαν το καλοκαίρι, έκλεισαν τον κύκλο τους, τώρα είναι η ευκαιρία του ΠΑΟΚ…

Είναι κάτι που ακούγεται ήδη δειλά – δειλά σε κάποια «καφενεία», μέχρι να έρθει το πρώτο ματς, θα έχει γυρίσει και τούμπα το φαβορί. Γιατί; Διότι «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσαμε»…

Την τελευταία φορά που οι δρόμοι του Άγιαξ συναντήθηκαν με αυτούς του ΠΑΟΚ, δεν ήταν για κάποια επίσημη διοργάνωση, αλλά σε ένα φιλικό το καλοκαίρι του 2017. Για την ακρίβεια, ο Δικέφαλος νόμιζε ότι αντιμετώπισε ότι αντιμετώπιζε τον κανονικό Άγιαξ, αλλά στο γήπεδο εμφανίστηκαν κάτι αμούστακοι πιτσιρικάδες, με Χούντελααρ σε ρόλο κηδεμόνα.

Ο κανονικός Άγιαξ είχε φέρει την ίδια μέρα 3-3 σε φιλική αναμέτρηση με την Γκενκ και ο Μαρσέλ Κάιζερ αποφάσισε να παρατάξει τον Jong Ajax, την ομάδα νέων, μαζί με μερικές πινελιές από παίκτες της πρώτης ομάδας.

Αν δεν το έβλεπες με τα μάτια σου, δυσκολευόσουν να το πιστέψεις. Τα πιτσιρίκια ήταν μία ταχύτητα πάνω σε όλα. Τέλειες αποστάσεις, τέλειο decisioning, σωστά μέτρα, υπέροχο τακτικό πλάνο, φρεσκάδα, τρεξίματα σε σωστούς χρόνους, μια μηχανή. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη 2-0 και ο Ρέι είχε αποκρούσει κι ένα πέναλτι. Στην επανάληψη οι επαγγελματίες του ΠΑΟΚ θύμωσαν, ισοφάρισαν, αλλά στο τέλος το κοντέρ έγραψε «ντόρτια» (4-2), σε ένα από τα παιχνίδια που έσφιξαν κι άλλο τον κλοιό γύρω από τον λαιμό του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Από εκείνη την ομάδα του Αίαντα «έχουν» επιζήσει ο Μασράουι (τότε εξτρέμ, σήμερα δεξιός μπακ), ο βοηθητικός μέσος Κάρελ Αϊτινγκ, ο γερόλυκος Χούντελαρ και πολύφερνος Φρένκι Ντε Γιονγκ που μέσα σε μία διετία έφτασε να πωλείται στην Μπαρτσελόνα για 75 εκατομμύρια ευρώ.

Το επιμύθιο; Ακόμα και με 16χρονους να αγωνιστεί ο Άγιαξ απέναντι σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, αυτός θα ορίζει την τύχη του ματς. Από αυτόν θα εξαρτάται το τι θα γίνει, από το πόσα πράγματα θα επιτρέψει να γίνουν στο γήπεδο, από το πόσο σοβαρά θα το πάρει.

Αν έχει προβλήματα ο σημερινός Άγιαξ; Ένα βουνό. Όρεξη να έχεις να τα απαριθμείς. Στο φιλικό της Δευτέρας με την Σίβασπορ, οκτώ ημέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, πήραν τα πρώτα τους λεπτά συμμετοχής οι δύο βασικοί μπακ ο Νουσαϊρ Μασράουι και ο Νίκο Ταλιαφίκο που είχαν καλοκαιρινό φύλλο πορείας λόγω της καταπόνησης που είχαν σε Κόπα Άφρικα και Κόπα Αμέρικα αντίστοιχα. Οι δύο αυτές διοργανώσεις απασχόλησαν, καταπόνησαν τόσο τον Ντάβιντ Νέρες, όσο και τους Χακίμ Ζίγες και Αντρέ Ονανά. Όλοι τους έχασαν το βασικό στάδιο προετοιμασίας και τρέχουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να ενταχθούν στην ίδια σελίδα με τους υπόλοιπους. Ο αρχηγός Ματάις Ντε Λιχτ φοράει πια τα ασπρόμαυρα της Γιουβέντους και κάνει high-five με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο υπέροχος Φρένκι Ντε Γιονγκ θα είναι πια συμπαίκτες του Λιονέλ Μέσι. Άλλη ομάδα θα είχε έτοιμες τις δικαιολογίες από τώρα…

Η ενδεκάδα που αγωνίστηκε το Σάββατο στον τελικό του Σούπερ Καπ με την Αίντχόφεν είχε 6 νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρσι, όμως κανείς δεν πήρε χαμπάρι το παραμικρό. Οι ρυθμοί, η φιλοσοφία, η ένταση, η ποιότητα στο γήπεδο ήταν ίδια με πέρσι. Ο πασπαρτού Ντάλεϊ Μπλιντ από στόπερ (ή αριστερός μπακ) ντύθηκε Ντε Γιονγκ για μία ώρα και ουδείς κατάλαβε την διαφορά. Αριστερός μπακ μπήκε ο πυραυλοκίνητος 19χρονος Σερζίνιο Ντεστ, ο οποίος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τον Άγιαξ και νόμιζες ότι έβλεπες τον Μαρσέλο!

Ο μικρός στο μάτι (1.78) νιόφερτος Αργεντινός στόπερ Λεάντρο Μαρτίνες έδειχνε τέτοια άνεση στην πρώτη μπάλα, τέτοια αίσθηση υπεροχής στις προσωπικές μονομαχίες θαρρείς και μεγάλωσε στις ακαδημίες του De Toekomst.

Σημασία για τον Άγιαξ δεν έχουν ποτέ αυτοί που λείπουν, αυτοί που δεν είναι έτοιμοι, αυτοί που έφυγαν, μα πάντα αυτοί οι 11 που παίζουν στο χορτάρι. Και είναι τόσο βαθιά και τόσο ποιοτική η δεξαμενή, που στ’ αλήθεια όλα αυτά του τα… προβλήματα είναι για να ‘χουμε να γράφουμε. Για τίποτα άλλο.

Είναι λοιπόν εξ’ ορισμού χαμένος ο ΠΑΟΚ στο τρίτο του καλοκαιρινό αντάμωμα με τον Αίαντα; Σαφώς και όχι. Ο Άγιαξ είναι το θεριό του ζευγαριού, είναι αυτός με την πενταπλάσια (και βάλε) χρηματιστηριακή αξία, όμως όπως έλεγε και ο Γιόχαν Κρόιφ, σε μία φράση που συντροφεύει (και θεριεύει) την καθημερινότητα του συλλόγου: «Δεν έχω δει ποτέ ένα τσουβάλι με λεφτά να σκοράρει ένα γκολ».

Ναι, ο Άγιαξ είναι πανίσχυρος, υπέρλαμπρος, απέχει έτη φωτός από κάθε ελληνική ομάδα, όμως… Ομως, είναι μπάλα. Να απαριθμήσω μερικές ομάδες που τον απέκλεισαν σε καλοκαιρινά προκριματικά μόνο την τελευταία 15ετία; Ας το κάνω: Κοπεγχάγη, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ραπίντ Βιέννης, Ροστόφ, Ρόζενμποργκ, Νις. Κι εκεί, ακλόνητο, άχαστο φαβορί ήταν ο Άγιαξ. Κι αποκλείστηκε.

Το καλοκαίρι προκαλεί μια αλλεργία στο Αίαντα, δεν είναι η εποχή του. Από τις 8 φορές που μπήκε σε καλοκαιρινή προκριματική περιπέτεια ομίλων του Champions League μόνο τις 3 προκρίθηκε σε αυτούς από το 2004 μέχρι σήμερα! Δεν αισθάνεται βολικά, δεν είναι συνηθισμένος να φορμάρεται από νωρίς, είναι κι αυτό το ολλανδικό τουπέ, που έχει σε μεγάλο βαθμό και ο Άγιαξ ως οργανισμός. Ακόμα και οι δύο προκρίσεις επί του ΠΑΟΚ in extremis ήρθαν. Βασίστηκαν περισσότερο στην τύχη, όχι στην κλάση ή την διαφορά ποιότητας.

Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλύτερος σε όλα τα επίπεδα και από την ομάδα του 2010 και από αυτή του 2016 που αντιμετώπισε τον Άγιαξ. Έχει άλλη νοοτροπία, άλλες δομές, άλλη παικτική ποιότητα, άλλο βαθμό ετοιμότητας. Δεν θα κοιτάξει τους Ολλανδούς με δέος, αλλά με σεβασμό και απόλυτη συναίσθηση του μεγέθους, της σοβαρότητας και της δυσκολίας της αποστολή του. Θα χρειαστεί δύο τέλεια, ιδανικά, επαγγελματικά 90λεπτα (ή και κάτι περισσότερο, αν χρειαστεί) αν θέλει να κάνει πράξη τις λίγες, αλλά υπαρκτές, πιθανότητες που έχει. Ωστόσο, όσο καλός κι αν είναι, θα χρειαστεί δύο ανέμπνευστα, φλύαρα, αλαζονικά, προβληματικά βράδια του Άγιαξ. Είναι σπάνια, αλλά έρχονται κι αυτά. Μπάλα είναι…

sdna.gr