Ακάρ: «Σοβαρή πρόκληση από παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» – Τι είπε ο Τσαβούσογλου για πρόσφυγες!

Από τη μία ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ακάρ μιλάει για «σοβαρή πρόκληση από παρενοχλήσεις» στο Αιγαίο και από την άλλη ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέο κύμα μεταναστών μετά την πανδημία

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια ομιλίας τους κατά την παρουσία του στη φρεγάτα «Μπαρμπαρός», σε τουρκική ναυτική βάση, έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή πρόκληση», προσθέτοντας πως δεν μπορεί «να τις εξηγήσει».

«Παρά τις προσπάθειές μας, την υπομονή και την πρόθεση μας για καλή γειτονία, δεν μπορώ να εξηγήσω τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Αποτελούν πολύ σοβαρή πρόκληση και δεν τους προσφέρουν τίποτε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα υπάρξει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα.

«Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την ΕΕ και έτσι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», κατέληξε.