Ακάρ-Τσαβούσογλου στην Μόσχα – «Πιάνουν» τον Χ.Χάφταρ για να αναγνωρίσει το μνημόνιο αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Ακάρ-Τσαβούσογλου στην Μόσχα – «Πιάνουν» τον Χ.Χάφταρ για να αναγνωρίσει το μνημόνιο αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδαςίσκεψη στη Μόσχα σήμερα Δευτέρα για να παρακολουθήσουν από κοντά της υπογραφή της εκεχειρίας από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Την επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Ρωσία είχε επιβεβαιώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 4 Ιανουαρίου. Τσαβούσογλου και Λαβρόφ συζήτησαν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, την κατάσταση στη Λιβύη και την κλιμάκωση στο Ιράκ.

Μετά την συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βαλντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας από τις δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες για να «προωθήσουν τις συζητούμενες προσεγγίσεις στην κρίση της Λιβύης».

Στη Μόσχα συναντώνται σήμερα, οι επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου στη Λιβύη, Φαγιέζ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ τα μεσάνυχτα της Κυριακής είχε τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη στην οποία συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παρουσία των Τούρκων υπουργών δεν γίνεται τυχαία καθώς θέλουν να εξασφαλίσουν την συναίνεση του Χ.Χάφταρ να παραμείνει «ενεργό» το παράνομο μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας με το οποίο η Τουρκία αλλά και η Λιβύη αρπάζουν μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα εκείνου στο οποίο περιέχονται (τουλάχιστον πιθανολογείται ότι περιέχονται) τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Τούρκοι υπουργοί θέλουν να έχουν από «κοντά» τον στρατάρχη Χάφταρ αφού είχε καταδικάσει το μνημόνιο και μάλιστα έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην το επικυρώσει.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Το «χαλί» έχει τραβηχτεί κάτω από τα πόδια του στρατάρχη και θα το ζητηθεί να αλλάξει «απόψεις».

pronews.gr